Izraelben bezárják az iskolákat

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök csütörtök este bejelentette, hogy a koronavírus megfékezése érdekében tett intézkedések részeként az oktatási intézményeket is bezárják.

Az izraeli határrendőrség katonái nemcdak a behatolók, hanem a vírus ellen is védekeznek

A rendelet egyelőre nem foglalja magában az óvodákat, a speciális oktatási intézményeket és a bentlakásos iskolákat.

A miniszterelnök figyelmeztetett, hogy a koronavírus okozta halálesetek nagyon magas számot érhetnek el, mondván, a vírus halálozási rátája 2–4%.

Izraelben a megerősített koronavírusos esetek száma csütörtök estére 109-re emelkedett. Az új fertőzöttek között egy 6 hónapos kisbaba is van.

Netanjahu az új intézkedések után egy korlátozott időre szóló rendkívüli nemzeti egységkormány azonnali létrehozására sürgetett, hozzátéve, hogy „együtt számtalan polgárt fogunk megmenteni”.

A miniszterelnök szerint a politikát félre kell tenni, „a válságot együtt fogjuk kezelni kölcsönös bizalommal”.

Izraelnek 2018 decembere óta nincs működő kormánya. A legutóbbi, egy éven belül harmadik választásokra március 2-án került sor, ami szintén döntő győzelem nélkül zárult. A menetrend szerint a pártok képviselői vasárnap járulnak Reuven Rivlin elnök elé, hogy közöljék vele, kit ajánlanak a miniszterelnöki posztra. Rivlinnek ezt követően március 17-ig kell döntésre jutnia, kit bíz meg a kormányalakítással. A határidő egybeesik a három vádemeléssel sújtott Netanjahu korrupciós ügyeinek tárgyalásával, már amennyiben a bíróságokat addig nem zárják be.

Helyi idő szerint este 8 órakor életbe lépett a külföldi látogatókra vonatkozó rendelet, azaz a nem izraeli állampolgároknak vagy lakosoknak bizonyítaniuk kell érkezéskor, hogy hajlandóak és teljesíteni tudják a 14 napra szóló házi karantént. Az izraeliekre vonatkozóan a rendelet hétfő este lépett életbe.

Jaffa Ben-David, a Tanárok Országos Szövetségének főtitkára reggel az összes iskola bezárását követelte a miniszterelnöktől.

„Felszólítom a miniszterelnököt, hogy mutasson nemzeti felelősséget a közegészségügy iránt, ideértve az ország hallgatóit, oktatóit és családtagjaikat a vírus és a következő áldozatok terjedésének megakadályozása érdekében.”

A Jeruzsálemi Héber Egyetem bejelentette, hogy a második félévet egy hét késéssel indítja, és hogy a több mint 20 000 hallgatója számára minden órát távoktatással, online fognak megtartani március 22-től.

A héber média szerint az országban a forgalom csökkenés miatt mintegy 100 szálloda bezárt. További 100 pedig várhatóan vasárnap zár be.

Az Egészségügyi Minisztérium korábban úgy döntött betiltja a 100 főnél több személyt foglalkoztató nyilvános összejöveteleket, zárt és nyitott területeken egyaránt.

A rendelkezés esküvőkre, bár micvákra és temetésekre is érvényes.

A rendelkezéssel összhangban Jichák Joszef szefárd főrabbi felszólította az izraelieket, hogy kerüljék a nagy csoportokban való imádkozást a Siratófalnál vagy a zsinagógákban.

„Szeretném tisztázni, hogy nincs olyan halachikus rendelet, amely felülírja az Egészségügyi Minisztérium utasításait. A halachikus irányelv ebben a kérdésben az, hogy kivétel nélkül teljes mértékben be kell tartani az Egészségügyi Minisztérium összes rendelkezését, és az általuk kiadott minden utasítás minden szempontból halachikus rendeletnek felel meg.”

Címkék:iskola bezárás, Izrael, koronavírus

[popup][/popup]