Izrael újabb F-35-ös vadászrepülőgépeket vásárol az Egyesült Államoktól

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael újabb huszonöt F-35-ös vadászrepülőgépet vásárol az Egyesült Államoktól hárommilliárd dollárért (1025 milliárd forint) – jelentette az izraeli védelmi minisztérium vasárnap.

Benjamin Netanjahu a Nevatim légibázison, háttérben az F-35-ös vadászrepülőgép egy 2019-es felvételen. Fotó: youtube

A fegyverüzlet után összesen hetvenöt F-35-ös, radareltérítésre alkalmas, lopakodó gépe lesz Izraelnek, flottáját három repülőszázadban fogja üzemeltetni.

A gépek árát az Egyesült Államok Izraelnek nyújtott, katonai célra szánt pénzügyi segélyéből fedezik. A fegyverüzlettel Joáv Galant védelmi miniszter elfogadta Herci Halevi vezérkari főnöknek és Tomer Barnak, a légierő parancsnokának a javaslatát.

Az F-35-öst ötödik generációs vadászgépnek tekintik, melynek egyik kiemelkedő jellemzője a lopakodás, vagyis az, hogy képes úgy repülni, hogy az ellenség radarrendszerei ne tudják érzékelni.

A radarrendszerek kikerülése és az ellenség légvédelmi rendszereinek hatástalanítása érdekében az F-35-nek a bombákat a gép gyomrában kell szállítania, és ez korlátozza a teherbíró képességét. Ha a bombákat a repülőgép testén kívül helyezik el, akkor azok korlátozzák “lopakodó” képességét – emlékeztetett a Háárec című újság hírportálja a fegyverüzletet ismertetve.

Tavaly decemberben az izraeli hadsereg amerikai szakértői javaslatra letiltotta tizenegy F-35-ös vadászgépének indítását, miután egy hasonló repülőgép lezuhant az Egyesült Államokban. Ezután célzottan megvizsgálták az izraeli flottát, hogy kizárják a meghibásodás lehetőségét Izraelben. (MTI)

[popup][/popup]