Izrael: tüntet az arab lakosság, a körükben megnövekedett erőszak miatt

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Miközben csütörtökön a 22. Knesszet tagjai letették az esküt, arab izraeliek ezrei tartottak tüntetéseket számos arab városban, köztük Názáretben, Umm al-Fahmban, Sfaramban, Tamrában és Kfar Kasszimban, tiltakozásul az izraeli bűnüldöző szervek erőszakkal szembeni gyenge fellépése miatt.

A rendőrség szerint ebben az évben több mint 70 gyilkosság történt az arab közösségekben, majdnem annyi, mint az elmúlt két évben, amikor az arabok, akik a lakosság 20% -át teszik ki, országos szinten az áldozatok több mint felét tették ki. Múlt hét elején két testvér és egy harmadik személy vesztette életét fegyverekkel és késekkel való verekedés során Majd al-Krumban.

Az arab vezetők szerint az izraeli rendőrség nagyrészt figyelmen kívül hagyja a közösségekben előforduló erőszakot, a családi viszályoktól és a maffia hatalmi háborúktól a családon belüli erőszakig és az úgynevezett becsületgyilkosságokig mindent.

Pénteken ismét ezrek tüntettek, akadályozva a forgalmat a 65-es úton Umm al-Fahm közelében, a 70-es úton Tamra közelében és a 85-ös úton Majd al-Krum közelében.

Ayman Odeh on Twitter

ממשיכים להציף את הרחובות ואני קורא גם לציבור היהודי להצטרף למחאות. חברה ללא נשק היא יעד אזרחי וחברתי של כולנו! https://t.co/PfkzR0p3es

Szombat reggel több tucat tüntető állta el az utat a Kafr Kanna közelében lévő Beit Rimon kereszteződésnél.

A tüntetések várhatóan tovább folytatódnak a héten.

Gilad Erdan közbiztonsági miniszter szerdán rendkívüli ülést tartott a rendőrség vezetőivel.

„Az erőszak és a bűnözés szintje az arab közösségekben határozott fellépést követel az állam minden rendelkezésére álló eszközével,” nyilatkozta Erdan. „Rendkívüli állapotot kell hirdetni.”

Teljes cikk

 

[popup][/popup]