Izrael-Törökország: Teljes a diplomáciai kapcsolat

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Jáir Lapid izraeli miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán bejelentette az országok közötti diplomáciai kapcsolatok helyreállítását és a nagykövetek visszatérését, jelentette a Walla híroldal.

Erdogan török elnök és Lapid izraeli miniszterelnök

Ez az Ankara és Jeruzsálem között elmúlt hónapokban zajló közeledés hatása, amely során Jichák Herzog és Erdogan elnök Ankarában, valamint Lapid és a török külügyminiszter Ankarában és Jeruzsálemben találkozott – írja az ujkelet.live.

Lapid közölte, hogy ,,a Törökországgal fenntartott kapcsolatok megújítása fontos eszköz a regionális stabilitás szempontjából, és gazdaságilag nagyon fontos Izrael polgárai számára. Továbbra is intézkedni fogunk, és megerősítjük Izrael nemzetközi státuszát a világban.”

Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter egy ankarai sajtótájékoztatón elmondta, hogy Törökország hamarosan kinevez egy nagykövetet Izraelbe, és a következő hetekben mindkét ország közös gazdasági találkozót tart. Ugyanakkor hozzátette: Ankara továbbra is támogatja a palesztinokat.

A kapcsolatok megújítására vonatkozó döntést kedd este egy telefonbeszélgetés keretében véglegesítette a külügyminisztérium főigazgatója, Alon Uspiz Szedat Onal török külügyminiszter-helyettessel.

Herzog is üdvözölte a fejleményt:

„Ez egy fontos folyamat, amelyet az elmúlt évben vezetünk, és amely a gazdaság, a turizmus és az országok közötti baráti kapcsolatok fejlődéséhez vezet. A partnerség és a jószomszédi viszony a Földközi-tenger keleti térségében mindannyiunk számára fontos. Minden vallás tagjai – muszlimok, zsidók és keresztények – békében élhetnek és kell is élniük.”

A kapcsolatok normalizálódása egy évnyi fokozatos “melegítés” után történik az országok között, különösen a Bennett-Lapid kormány megalakulása óta. Erdogan többször hangoztatta, hogy a közel 15 éves folyamatos válság után érdekelt az Izraellel fenntartott kapcsolatok javításában.

Erdogan kijelentéseit nagy gyanakvás fogadta Izraelben, mivel köztudott, hogy kiszámíthatatlanul viszonyul Izraelhez, és nagy pártfogója a palesztinoknak. Magatartását többnyire Törökország egyéb érdekei befolyásolják a régióban.

Vezető izraeli tisztviselők szerint Erdogan kijelentései hátterében a törökországi nehéz gazdasági helyzet, a Biden-kormánnyal fennálló feszült kapcsolatok és Izrael regionális pozíciójának megerődése az Ábrahám-egyezmények nyomán állnak.

A Törökország és Izrael közötti kapcsolatokat az elmúlt évtizedben hullámvölgyek tarkították. A legutóbbi, a 2018-as májusi válság során Törökország kiutasította az izraeli nagykövetet, és megalázta egy szigorú biztonsági ellenőrzéssel az isztambuli reptéren, válaszul a gázai határ mentén zajló zavargásokon megölt 61 palesztinra. Törökország szintén hazahívta a nagykövetét. Mióta Herzog tavaly nyáron hivatalba lépett, csatorna nyílt közte és Erdogan között, és néhányszor telefonon is beszéltek. Naftali Bennett miniszterelnökként szintén beszélt Erdogannal, hogy megköszönje neki személyes közreműködését az izraeli Oknin házaspár szabadon bocsátásában, ami az első beszélgetés volt a török vezető és egy izraeli miniszterelnök között 2013 óta.

Miután Izrael és Törökország a múlt hónapban aláírt egy polgári légiközlekedési megállapodást, és néhány nappal azután, hogy Lapid átvette a miniszterelnöki posztot, sor került az első telefonbeszélgetésre Erdogannal.

Törökország iráni ügynököket is lefogott néhány héttel ezelőtt, akik merényleteket terveztek izraeli turisták és diplomaták ellen.

[popup][/popup]