Izrael: Több száz ügyvéd tüntetett az igazságügyi „reform” ellen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Több száz izraeli ügyvéd gyűlt össze csütörtökön egy tel-avivi bíróság előtt, hogy tiltakozzanak a kormány vitatott tervei ellen, melyek az igazságszolgáltatási rendszer mélyreható átalakítását célozzák.

Forrás: Twitter screenshot

Az ügyvédek részéről ritkaságnak számító demonstrációt – írja az ujkelet.live – az igazságügyi miniszter olyan javaslatai váltották ki, mint például a Legfelsőbb Bíróság döntéseinek felülbírálata a politikusok részéről.

Járiv Levin igazságügyi miniszter (Likud) több jogkört szeretne átruházni a Kneszet tagjaira a bírák kinevezésében, akiket jelenleg az igazságügyi minisztérium felügyelete alatt álló bírókból, ügyvédekből és politikusokból álló testület választ ki.

Levin javasolt egy „felülvizsgálati záradékot” is, amely lehetővé tenné a Kneszet számára, hogy egyszerű többséggel megsemmisítse a Legfelsőbb Bíróság határozatát.

Elemzők szerint egy ilyen záradék lehetővé tenné a törvényhozók számára, hogy fenntartsák a Benjámin Netanjahu miniszterelnök elleni korrupciós vádak megsemmisítését, amennyiben a Kneszet a felmentéséről szavazna, a Legfelsőbb Bíróság pedig ellene döntene.

Reformprogramjának bejelentésekor Levin múlt szerdán kijelentette, hogy „a megválasztott kormánynak kell döntenie a törvényekről”.

Teljes cikk

[popup][/popup]