Izrael: Több mint 300 millió dolláros fegyverüzlet Hollandiával

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael fennállásának első fegyvermegállapodását írta alá Hollandiával több mint 300 millió dollár (mintegy 105 milliárd forint) értékben – jelentette csütörtökön a helyi védelmi minisztérium.

A Puls tüzérségi, rakétaindító rendszere (Fotó: Elbit Systems)

Izrael 305 millió dollárért ad el tüzérségi fegyvereket Hollandiának, Joáv Galant védelmi miniszter közleménye szerint az üzlet egyszerre erősíti a két ország kapcsolatát és Izrael helyzetét a világban.

Már korábban is adtak el izraeli fegyvereket és védelmi felszereléseket Hollandiának, de eddig ezeket az üzleteket magáncégek között, és nem kormányközi szerződések keretében kötötték meg.

A megállapodást Jaír Kulasz, az izraeli védelmi minisztérium nemzetközi együttműködésért felelős osztályának igazgatója, holland részről pedig a Holland Királyi Hadsereg parancsnoka, Martin Wijnen látta el kézjegyével.

Hollandia 305 millió dollárt (105 miliárd forintot) fizet az izraeli Elbit Systems nevű izraeli védelmi cég gyártotta húsz, PULS nevű tüzérségi rendszerért lőszerekkel együtt. Az öt évre szóló szerződés tartalmazza a holland katonák kiképzését és a rendszer használatának további támogatását is.

A PULS rendszer egyaránt képes nem irányított és precíziós irányítású rakéták kilövésére 12 kilométeres és 300 kilométeres hatótávolság között.

[popup][/popup]