Izrael: nyomon követik a beteg vagy fertőzés-gyanús személyek mobiltelefonját

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli ideiglenes kormány a Knesszetet megkerülve kedden a kora reggeli órákban egyhangúlag elfogadta az új sürgősségi rendeleteket a koronavírusos betegek vagy gyanú szerint fertőzöttek mobiltelefonjának nyomon követéséről.

Izraelben kedd reggelre 304-re emelkedett a koronavírusos esetei száma.

A kabinet tagjai annak ellenére adtak zöld utat az intézkedésre, hogy az Igazságügyi Minisztérium elkötelezte magát, hogy a jóváhagyás a izraeli parlamenten keresztül kell történjen, amely még nem jutott döntésre a szokatlan kérdésben.

Az új sürgősségi rendeletek értelmében az izraeli rendőrség felhatalmazást kapott azon személyek mobiltelefonjának nyomon követésére, akiknek tesztje pozitív lett a vírusra, vagy akikről azt feltételezik, hogy elkapták a betegséget.

Az éjszaka közzétett rendeletek kimondják, hogy az adatok gyűjtésére nincs szükség bírósági végzésre. Általában bírósági végzés kell az olyan intézkedésekhez mint a mobiltelefon nyomonkövetés, amit a magánélet súlyos megsértésének tekintenek, ha nem megalapozott.

Az intézkedés lehetővé teszi a Sabak (Sin Bét) biztonsági szolgálat számára, hogy mobil adatokat használjon – nevezetesen, hogy mely tornyokhoz csatlakozik az eszköz – annak érdekében, hogy visszamenőleges hatállyal nyomon tudja követni a koronavírus hordozóinak mozgásait, hogy lássa, kivel léptek kapcsolatba a vizsgálatokat megelőző napokban és hetekben, hogy karanténba helyezzék azokat a személyeket.

A Sabak vezetője, Nadav Argaman kedd reggel nyilatkozatot tett közzé, a lakosok megnyugtatása érdekében, mondván, az intézkedés célja az életmentés.

„A Sabak tisztában van azzal, hogy ez eltér a szokásos terrorelhárító tevékenységeitől, ezért az ügy megvitatásra és jóváhagyásra került a főügyésszel [Avichai Mandelblit], és rögzített felügyeleti és ellenőrzési mechanizmusokat vezettek be a folyamathoz”, mondta Argaman.

Teljes cikk

[popup][/popup]