Izrael miniszterelnöke az egyiptomi elnökkel és az Emírségek trónörökösével tárgyalt az Irán elleni együttműködésről

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Naftali Bennett miniszterelnök megbeszélést folytatott kedden Abdel Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnökkel és Abu Dzabi trónörökösével, Mohammed bin Zajeddel a Sarm-es-Sejken tartott háromoldalú csúcstalálkozón az Irán elleni regionális együttműködésről, különös tekintettel a pilóta nélküli légi járművek és ballisztikus rakéták elleni védelemre, jelentette kedden a Walla hírportál.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök (jobbra) megbeszélést folytatott kedden Abdel Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnökkel (középen) és Abu Dzabi trónörökösével, Mohammed bin Zajeddel (Fotó: Az egyiptomi elnök sajtóirodája)

A találkozón szóba került az Irán és a nagyhatalmak közötti nukleáris megállapodás kérdése is – írja az ujkelet.live

Az elmúlt hónapokban Izrael Egyesült Államok Hadseregének Központi Parancsnokságának illetékességi területére való áthelyezésének részeként felerősödött az együttműködés az amerikai hadsereg, az Izraeli Védelmi Erők és több arab ország hadserege között a légvédelem terén. A jemeni húszi lázadók Abu-Dzabi elleni rakétatámadásai tovább erősítették az együttműködést a kérdésben.

A Biden-kormány Izraellel és az arab államokkal azon dolgozik, hogy közös regionális mechanizmust hozzanak létre a kérdésben, melyben minden részt vevő ország megosztaná egymással a hírszerzési információit, és segítenék egymást Irán és Jemenben, Irakban és Szíriában lévő megbízottjai korai rakétaindításainak észlelésében és figyelmeztetésében.

A megbeszélésen Abu Dzabi trónörököse tájékoztatást adott a szíriai elnök, Bassár Aszad múlt pénteki Egyesült Arab Emírségekben tett látogatásáról, elmagyarázva annak okait. Izraelben megoszlanak a vélemények a látogatásról és arról, hogy pozitív vagy negatív fejlemény-e. Az Egyesült Államok kormánya tiltakozott a látogatás ellen.

Az egyik kérdés, amelyet Bennett miniszterelnök a Sarm es-Sejken tartott találkozókon felvetett, a biztonság helyzet fokozódásától való aggodalom Júdea és Szamáriában valamint a Gázai övezetben a Ramadán idején, mely idén részben egybeesik a pészach ünnepével. Bennett a találkozón ismertette azokat a lépéseket is, amelyeket Izrael tesz a gazdasági helyzet javítása és a nyugalom megőrzése érdekében Júdea és Szamáriában valamint Gázában.

[popup][/popup]