Izrael mentené meg Európát az orosz gázfüggőségtől

Írta: hvg.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy újabb gázvezeték építését javasolta Izrael Európának, ezzel a kontinensen csökkenhetne az orosz gáztól való erős függőség.

M

A héten Rómába látogató izraeli energiaügyi miniszter, Silvan Shalom azt javasolta, hogy Európa fektessen pénzt egy Izraelből Cipruson és Görögországon keresztül Olaszországig futó gázvezeték építésébe – számolt be a Business Insider izraeli médiaértesülésekre hivatkozva.

A beruházás sokmilliárd euróba kerülne, de az izraeli gázszállítmányok enyhítenék az európai kontinens erőteljes függését az orosz gáztól. Az izraeli Channel 2 csatorna szerint az érintett országok pozitívan fogadták az elképzelést, és Izrael három héten belül Brüsszelben is bemutathatja terveit.

A Business Insider cikke megjegyzi, hogy olcsóbb volna ugyan Egyiptomból vezetéket építeni Dél-Európába, ám ebben az esetben mindig számolni kellene azzal, hogy az észak-afrikai országban instabil a politikai helyzet. Törökországba ugyancsak olcsóbb volna vezetéket építeni, de az izraeli-török viszony elég hűvös az Izraellel szemben kritikus Erdogan elnök kormányzása óta.

Izrael szeptemberben már megállapodott Jordániával, hogy 15 éven keresztül 15 milliárd dollárnyi gázt szállít keleti szomszédjának, ez eddig Izrael legnagyobb gázüzlete, és Shalom szerint történelmi jelentőségű megállapodás is a két ország között.

Izrael tavaly határozta el, hogy a tengeri gázkitermelésének 40 százalékát értékesíteni fogja. Tavaly már aláírtak egy 1,2 milliárd dolláros, húsz évre szóló megállapodást egy palesztin vállalattal.

A 2009-ben felfedezett Tamar gázlelőhelyről 2013-ban kezdett gázt kitermelni Izrael, ott elvileg 240 milliárd köbméternyi gáztartalék van. Aztán találtak egy ennél is nagyobb gázlelőhelyet, a Leviathant, amely a másiknak a dupláját rejtheti, az viszont 2016-ban fog csak működésbe lépni.

 

[popup][/popup]