Izrael: Liberman előállt az egységkormányra vonatkozó tervével

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A Jiszráel Beitenu vezetője, Avigdor Liberman szerdán késő este bemutatta az izraeli egységkormányra vonatkozó elképzelését, amit Benjamin Netanjahu miniszterelnök Likud pártjával és a Beni Gánc vezette Kék-Fehérrel közösen képzel el. A koalíciós tárgyalások múlt héten holtpontra jutottak a Likud és a Kék-Fehér között.

Avigdor Liberman

Liberman Facebookon azt javasolta, hogy első lépésként a három párt képviselői üljenek össze és fektessék le a jövőbeli egységkormány alapelveit – tudósít az ujkelet.live.

„Mindenekelőtt egyértelmű meghatározásra kell jutnunk a napirenden szereplő összes kérdésre vonatkozóan – biztonság, gazdaság, társadalom, egyház és állam” – írta.

Liberman szerint, amennyiben megállapodás születik ezekről, el kell fogadniuk Reuven Rivlin elnök javaslatát a hatalommegosztási kompromisszumról.

Rivlin, mielőtt felkérte Netanjahut a kormányalakításra, javaslatot tett a két vezetőnek egy két azonos méretű blokkból álló kormány létrehozására és egy törvénymódosításra, mely nagyobb hatalommal ruházná fel a miniszterelnök-helyettes szerepét, hogy ezáltal teljes hatalommal bírjon abban az esetben, ha a miniszterelnök nem képes ellátni a szerepét (ez Netanjahu esetében egy esetleges vádemelés okozta szituáció).

Netanjahu belement volna, de Gánc miután mérlegelte a lehetőséget, elutasította.

A Liberman által javasolt harmadik szakaszban az új kormány elfogadná a költségvetést és egy több évre szóló védelmi tervet.

Ezután a negyedik szakaszban más pártok is csatlakozhatnának a koalícióhoz, ha elfogadják a kormány irányelveit.

Liberman terve szerint Gánc le kéne mondjon a rotáció kapcsán az elsőségről, míg Netanjahunak ejtenie kéne a jobboldali blokkját.

Netanjahu a választások után megállapodott az ultraortodox Sasz és Jahadut Hatora illetve a nemzeti-vallásos Jaminával, hogy egységes blokkot alkotva fognak tárgyalásokat folytatni. Ezzel a lépéssel Netanjahu ellehetetlenítette a Kék-Fehér illetve a Jiszráel Beitenu törekvését, hogy egy liberális egységkormány jöhessen létre a Likuddal az ultraortodoxok és a nemzeti-vallásos pártok nélkül? Kék-Fehér pedig kijelentette, hogy nem kíván csatlakozni egy olyan koalícióhoz, melynek vezetője, Netanjahu súlyos korrupciós vádakkal néz szembe.

A Netanjahu korrupciós ügyeit tárgyaló meghallgatási folyamat hétfőn ért véget.

Liberman hangsúlyozta, nem fog csatlakozni kisebbségben lévő jobboldali kormányhoz vagy kisebbségben lévő balközép kormányhoz.

A Likud párt élből elutasította az ajánlatot, mondván, semmi újat nem tartalmaz.

A Kék-Fehér pozitívan fogadta, mondván mindkét pártra potenciális koalíciós partnerként tekint.

A teljes cikk

[popup][/popup]