Izrael levonná az elítélt terroristáknak folyósított fizetéseket a Palesztin Hatóságnak folyósított pénzekből

Írta: Avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az amerikai törvényhozásban megjelenő új pénzügyi szabályozásnak megfelelően (Taylor Force Act) az izraeli miniszterek is szavazni fognak arról a javaslatról, hogy Izrael a Palesztin Hatóság elítélt terroristáknak és családjaiknak folyosított kifizetéseinek összegét levonhatná a Palesztin Hatóságnak rendszeresen átutalt pénzeszközökből.

A Kneszet ülésterme

A törvényjavaslat szerint, mely a miniszteri bizottság vasárnapi ülésén kerül napirendre, Izrael mintegy 1 milliárd sékelnyi (77,4 milliárd Ft) összeggel fizetne kevesebbet az adóbevételekből a palesztinoknak, amely megegyezik a terroristáknak és családjaiknak folyósított bérek összegével.

Elazar Stern (Jes Átid) törvénytervezetét mind a koalíció, mind a Knesszet ellenzéki tagjai aláírták, köztük a koalíciós elnök, David Bitan (Likud) és a külügy- és védelmi bizottság elnöke, Avi Dichter (Likud) is.

A javasolt jogszabály kimondja, hogy 2016-ban a Palesztin Hatóság 1,1 milliárd sékelt (85,1 milliárd Ft) fizetett ki izraeliek ellen elkövetett terrortámadás során meghalt “mártírok” családjainak, és az izraeli börtönökben ülő palesztin biztonsági foglyoknak. Stern az illetményt a “zsidók meggyilkolására való ösztönzés”-nek nevezte, és azt mondta, hogy Izraelnek véget kell vetnie a Palesztin Hatóság  politikájának.

“A terroristáknak jutatott pénzeszközök nem csak felbujtanak, de ösztönöznek is a terrortámadásokra” – mondta Stern kedden. “A Palesztin Hatóság hatékonyan ösztönzi az izraeliek gyilkolását. Kötelességünk megállítani ezt a folyamatot.”

Izrael mintegy 460 millió sékelt (35,6 milliárd Ft) fizet havonta – ami 5,4 milliárd sékel (418 milliárd Ft) évente – a Palesztin Hatóságnak az izraeli kikötőn áthaladó palesztin piacokra szánt árukra kivetett adó- és vámkedvezményeket. Az átutalások kulcsfontosságú bevételt jelentenek a készpénzhiánnyal küszködő palesztin kormánynak, bár Izrael a múltban visszatartotta a kifizetéseket politikai viták miatt.

Izrael már régóta vádolja a palesztinokat, köztük Abbász Fatah pártját, hogy gyűlöletre és erőszakra buzdít az izraeliek ellen.

A teljes cikk itt olvasható.

 

[popup][/popup]