Izrael kiadta a pedofíliával vádolt Malka Leifert Ausztráliának

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli hatóságok hétfőn kora reggel kiadták a 74 rendbeli pedofíliával vádolt Malka Leifert Ausztráliának, közel 13 évvel azután, hogy elmenekült Melbourne-ből, mielőtt nyilvánosságra kerültek az ellene felhozott vádak, és egy hatéves bírósági eljárás után.

Erről számol be az ujkelet.live

Az izraeli börtönszolgálat műveletére, hogy Leifert a Neve Tirza női börtönből a Ben Gurion reptérre szállítsák, az éjszaka közepén került sor.

Leifert lefotózták ahogy felszáll a Frankfurtba tartó repülőgépre illetve a gép belsejében is.

Az izraeli hatóságok még azt megelőzően végrehajtották a kiadatást, hogy éjféltől életbe lépne a kormány terve a Ben Gurion repülőtér szinte teljes bezárásra, amit a koronavírus-variánsoktól való félelmek miatt szavaztak meg.

A Magen gyermekbántalmazás áldozatainak érdekképviseleti csoportja közleményt adott ki, kifejezve megkönnyebbülését, hogy a Leifer-ügy izraeli fejezte több mint 70 bírósági meghallgatás után lezárult.

„Közösségként továbbra is állást kell foglalnunk és küzdenünk kell a szexuális visszaélések áldozataiért, hogy Izrael Állam ne legyen a nemi bűnözők biztonságos menedékhelye, és hogy az igazságszolgáltatás ilyen durva manipulációja soha többé ne fordulhasson elő” – mondta a szervezet.

Avi Niszenkorn (akkor még) igazságügyi miniszter (Kék-Fehér) jóváhagyta Leifer kiadatási parancsát Ausztráliának.

Niszenkorn döntését Leifer ügyvédei nem fellebbezték meg.

„Sok év után, egy szégyenteljes kísérlet után, hogy mentálisan betegnek adja ki magát, és a Legfelsőbb Bíróság ítéletének fényében erkölcsi kötelességünk engedélyezni Leifer bíróság elé állítását” – írta az igazságügyi miniszter decemberben Twitteren.

A Jeruzsálemi Kerületi Bíróság szeptemberben hagyta jóvá Leifer kiadatását. Leifer megfellebbezte a döntést, amit a Legfelsőbb Bíróság decemberben elutasított.

A Legfelsőbb Bíróság szeptember elején elutasította Leifer fellebbezését egy alsóbb fokú bíróság azon döntése ellen, amely szerint mentálisan alkalmas a kiadatásra Ausztráliának.

A három bíróból álló testület egyhangúlag elutasította Leifer fellebbezését, mondván, hogy az ügyvédei által felhozott érvek egyike sem utal arra, hogy mentálisan alkalmatlan a bíróság elé állításra és a kiadatásra.

A testület vezetője, Jichák Amit bíró úgy döntött, hogy nincs ok beavatkozni az alsóbb fokú bíróság határozatába. Elutasította azt az állítást, miszerint Leifer minden tárgyalás előtt „pszichotikus állapotba kerül”, ezért mentális állapota ingadozik a bírósági eljárás során. Hat pszichiátert idézett, akik megállapították, hogy a nő csak színleli, hogy beteg.

Teljes cikk

[popup][/popup]