Izrael: Jövő héttől a meleg párok és szingli férfiak is szülőkké válhatnak béranya útján

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli meleg párok, egyedülálló férfiak és transzneműek is szülővé válhatnak béranya útján az országban, jelentette be Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter kedden. Az új irányelv január 11-én lép hatályba.

Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter egy sajtótájékoztatón 2022. január 4. Fotó: Egészségügyi Minisztérium/Youtube képernyőfotó

Egy júliusi bírósági döntést követően – írja az ujkelet.live – az Egészségügyi Minisztérium rendeletet adott ki az izraeli béranyasági törvény módosításáról, hogy egyenlő hozzáférést biztosítson a béranyákhoz „minden személy számára Izraelben”.

A Legfelsőbb Bíróság júliusi ítélete megsemmisítette a meglévő törvényben szereplő diszkriminatív definíciókat, amelyek bizonyos férfiakat kizártak a béranyához való hozzáférésből. A bíróság kimondta, hogy a kormánynak kötelessége ugyanolyan feltételeket biztosítani a férfiaknak, mint a nőknek.

Eddig csak Izraelben lakó férfi és nő alkotta párok voltak jogosultak Izraelben a béranya eljárásokra, valamint olyan egyedülálló nők, akik Izraelben laknak és egészségügyi problémáik akadályozzák őket, hogy teherbe essenek vagy kihordják a magzatot.

„Ma véget vetünk az évek óta tartó igazságtalanságnak és diszkriminációnak” – mondta a nyíltan homoszexuális Horowitz egészségügyi miniszter keddi sajtótájékoztatóján. „Mától egy hétre egyenlő hozzáférést biztosítunk a béranyákhoz Izraelben az egyedülálló férfiaknak, leendő apáknak, valamint a meleg pároknak – tulajdonképpen bárkinek. Ma adjuk ki a főigazgató új rendeletét, amely rögzíti a Legfelsőbb Bíróság ítéletét, és felülvizsgálja a törvényi eljárásokat.”

,,Az LMBT közösség tagjainak egyenlő joguk van szülőnek lenni” – mondta Horowitz. „A minisztériumban ezentúl minden szülőhöz és családhoz egyenrangúan viszonyulunk. Mindenkinek joga van szülőnek lenni. A transzneműek is jogosultak lesznek a béranyaság igénybe vételelére Izraelben.”

Teljes cikk

[popup][/popup]