Izrael: Istentisztelet csak szabadban, a 100 méternél messzebbre merészkedőket megbüntetik

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy hétnapos időtartamra szóló rendelet nyomán többek között bezárnak a zsinagógák és a lakosságnak megtiltották, hogy 100 méternél távolabb merészkedjen otthonától.

Kétméteres távolságot tartók imádkoznak Jeruzsálemben (Fotó: Yonatan Sindel/Flash90)

Az Egészségügyi Minisztérium reggel közölt adatai szerint összesen 2495 izraeli tesztje lett pozitív a koronavírusra.

41 személy súlyos, 68 közepesen súlyos állapotban van. A többiek semmilyen vagy csak nagyon enyhe tüneteket érzékelnek.

Az elhunytak száma 5, a felépülteké 66.

Jelenleg 59493 személy van otthoni karanténban.

Az elmúlt 24 órában 5420 tesztet végeztek.

A Knesszet Kutató és Információs Központjának reggeli jelentése szerint Izraelben jelenleg 2173 lélegeztetőgép van, ebből 1437 még nincs használatban.

Ez kevesebb, mint az a 4000, amelyről az Egészségügyi Minisztérium tisztviselője korábban beszámolt.

Az Egészségügyi Minisztérium később tisztázta, hogy jelenleg nem 1437 hanem 2864 tartalék lélegeztetővel rendelkeznek, és hangsúlyozta, hogy további lélegeztetőgépek beszerzésére törekszik.

Izraelben tegnap óta 39000 fő folyamodott munkanélküli segélyekhez, így a kérvényezők száma március eleje óta 690055-re nőtt, 90 százalékuk fizetés nélküli szabadságon van. A munkanélküliségi ráta 20,4%.

Az országos főrabbik szerdán felszólították a híveket, hogy ne imádkozzanak együtt zárt terekben, miután kiderült, hogy a járvány eddig elsősorban a zsinagógákban, és a már egy hete bezárt bevásárlóközpontokban terjedt.

Ezentúl csakis a szabadban, parkolóhelyeken, nyílt területeken tarthatnak istentiszteleteket, ahol a hívek egymástól legalább két méteres távolságban állnak.

Délután 5 órától új, szigorúbb rendeletek léptek érvénybe a koronavírus megfékezése érdekében. A hétnapos időtartamra szóló rendeletek részeként többek között bezárásra kerültek a zsinagógák és a lakosságnak megtiltották, hogy 100 méternél távolabb merészkedjen otthonától.

A rendeletek szerint csak olyan alapvető szolgáltatások mint például orvosi ellátás igénybevétele, valamint élelmiszerek és gyógyszer beszerzése okán szabad elhagyni a lakhelyet.

Ezenkívül a tömegközlekedési szolgáltatásokat kb. 25% -ára csökkentették, és a taxik csak egy utast szállíthatnak, kivéve, ha a második kísérőként funkcionál orvosi okokból. Minden utasnak a jármű hátsó ülésén kell ülnie, az ablakokat pedig nyitva kell tartani.

Az éttermi házszállítás folytatódik, ahogy az online vásárolt termékek szállítása és kézbesítése is, de az összes csomagot a címzett ajtaja előtt kell hagyni.

A kormány szerdán felhatalmazta a rendőrséget 500 sékel pénzbírság vagy akár hat hónapos börtönbüntetés kiszabására a korlátozásokat megsértő személyek számára, valamint nagyobb bírság kiszabására a vállalkozások számára.

ujkelet.live

Címkék:büntetés, Izrael, koronavírus, munkanélküliség, social distancing

[popup][/popup]