Izrael: heves összecsapások a kormányban az éjszakai zavargások nyomán

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Péntekre virradó éjszaka nagy összecsapások törtek ki Bnei Brakban a rendőrség és a zárlati rendeletekkel dacoló lakosok között. Másnap élesen támadta egymást Amir Ohana (Likud) belbiztonsági miniszter és  az ultraortodox Jáákov Litzman lakásügyi miniszter. 

Erről tudósít az ujkelet.live.

– בושה וחרפה – בני ברק – שוטרים תוקפים באלות ורימוני הלם

לפטר את שר המשטרה עוד היום – עזות מצח וחרפה – למה זורקים רמוני הלם על המפגינים – תתבייש לך

Az ultraortodox politikusok pénteken keményen kritizálták a rendőrséget, míg a rendőrség azt mondta, hogy a lakosok „brutálisan támadtak” a rendőrökre.

Az összecsapások akkor kezdődtek, amikor a városban több tucatnyi rendbontó támadt két járőrre, könnyebben megsebesítve egy női rendőrtisztet.

A lázadók betörték az autó ablakait, kiszúrták a kerekeket, kövekkel dobálták a járművet és megpróbálták kinyitni az ajtajait.

A tisztek jelöletlen autóval voltak, és egyes jelentések nyomozóként azonosították őket.

A tömeg egy tiltakozás részeként gyűlt össze a városban egy jesiva bezárása ellen, amely megszegve a zárlati korlátozásokat megnyitotta kapuit.

Körülbelül egy órával a támadás után a Jaszam különleges rendőri egység erői rajtaütést folytattak a jesivában. A tisztek érkezése széles körű rendbontásokat váltott ki a városban, néhány lakos elzárta az utakat, kukákat és gumikat gyújtott fel.

Néhány helyi a rendőröket „náciknak” nevezte. A tisztek tömegoszlató módszereket vetettek be, köztük villanógránátokat. A rendbontók a vizsnyic haszid szekta egyik szélsőséges frakciójához tartoztak a héber média szerint.

Jakov Litzman

Egyes ultraortodox körzetekben szinte mindennaposak az erőszakos összecsapások a rendeletek végrehajtására érkező rendőrök és a lakosok között. Az ultraortodox szektor többsége betartja a zárlati korlátozásokat.

Benjamin Netanjahu miniszterelnököt a kritikusok azzal vádolják, hogy nem alkalmaz egyenlő mértékű végrehajtást a lakosság különböző szektoraira, hogy kerülje a konfliktust ultraortodox koalíciós partnereivel.

Netanjahu elítélte a csütörtök esti összecsapásokat, és megfogadta, hogy „kemény kézzel” intézkedik azokkal szemben, akik megszegték a zárlati rendeleteket és bántalmazták a rendőröket, ám ultraortodox politikai szövetségesei a rendőröket hibáztatták a történtel miatt.

„Amit ma este láttunk Bnei Brakban, az egy vad és agresszív bosszúhadjárat a felbujott tisztek részéről” – dühöngött Jáákov Litzman lakásügyi miniszter, az askenázi ultraortodox Jahadut Hatora párt vezetője.

Amir Ohana, közbiztonsági miniszter

Litzman szerint Bnei Brak mintegy 200 000 lakosával szemben a rendőrség „kollektív büntetést” alkalmazott, ugyanakkor azt mondta, minden erőszakot el kell ítélni, beleértve a rendőrök ellenit is.

„Mindazonáltal határozottan elítélem a parancsot egy tisztcsoport beküldésére, hogy gumibotok, villanógránátok és vízágyúk használatával töltsék ki dühüket a járókelőkön.”

Abraham Rubinstein, Bnei Brak polgármestere azt mondta, hogy beszélt az országos rendőrfőkapitánnyal, és belső rendőri vizsgálatot követelt a villanógránatok használata miatt.

Rubinsten továbbá azzal vádolta a rendőrséget, hogy „bosszúvágyból” lépett fel, és azt állította, hogy a tisztek cselekedetei nem kapcsolódtak a zárlat végrehajtásához.

A rendőrség később közleményt adott ki, amelyben elutasította a kritikát, hangsúlyozva, hogy tisztjeiket „brutálisan megtámadták”.

„A tegnap esti erőszak fokozódása Bnei Brakban bűnözői és vakmerő magatartásnak felel meg” – közölte a rendőrség, megfogadva, hogy folytatja a zárlat „kompromisszumok nélküli végrehajtását”, és fellép a tisztekkel szembeni erőszak ellen.

A rendőrség azt is kijelentette, hogy a rendbontók „megszégyenítettek egy teljes közösséget” és veszélyeztették az ultraortodox izraeliek egészségét a zárlat semmibe vételével és a rendőrök megtámadásával.

Israel: A group of Jewish Ultra-Orthodox attacking ISF personel

A group of Jewish Ultra-Orthodox Community members attacking ISF personnel driving a private vehicle in Bnei Brak City, Central Israel

„A végrehajtás intenzitását a jogsértések mértéke és a jogsértők magatartása határozza meg, a törvényeknek megfelelően” – mondta Jáákov “Kobi” Sabtai rendőrfőkapitány, aki a bírságok emelését javasolta az olyan intézmények esetében, amelyek nem hajlandóak bezárni, és felszólított „minden törvénytisztelő embert”, hogy ítélje el a bnei braki zavargókat.

„Tetszenek vagy sem a koronavírusra vonatkozó irányelvek, a rendőrség feladata a végrehajtás” – írta Twitteren Amir Ohana közbiztonsági miniszter (Likud). Ohana szerint a tisztek elleni támadás nem marad következmény nélkül, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Bnei Brak lakosainak többsége törvénytisztelő.

A nyilatkozatot megelőzően Ohana Twitteren is elítelte az erőszakot mint „megvetendő bűncselekményt és I-ten nevének gazemberek általi meggyalázását”, és gyors választ ígért.

Szintén pénteken a rendőrség több tucat embert oszlatott szét, akik összegyűltek egy zsinagógánál Beitar Illit ultraortodox telepen, és bírságokat szabott ki. A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint letartóztattak egy férfit, aki a gyanú szerint megharapta egy tiszt kezét.

Teljes cikk

[popup][/popup]