Izrael heteken belül új diplomáciai képviseletet nyit Abu-Dhabiban

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Egyesült Arab Emírségek fővárosában nyíló követséget hivatalosan a megújuló energiák kérdéskörével foglalkozó ENSZ-ügynökséghez (IRENA) rendelik.

Abu-Dhabi-Home-Page-2014

Abu-Dhabi

A Háárec című izraeli újság pénteki számának értesülése szerint évekig tartó tárgyalások előzték meg az új külügyi misszió megnyitását. Az utolsó simításokat Dore Gold izraeli külügyminisztériumi igazgató e heti, háromnapos látogatásán végezték el.

Az IRENA állandó izraeli küldöttségének helyszínét már megtalálták, jelenleg új feladatára rendezik be az irodát. A küldöttség élén Rami Hatan áll majd.

Az IRENA-nak idén júliusban száznegyvenöt tagországa volt, és már további huszonkilenc ország is elindította csatlakozási folyamatát.

Közülük azonban Izrael az egyetlen, amely külön diplomáciai képviseletet rendel kifejezetten az ENSZ ezen ügynökségéhez, mert a többi tagállam az Abu-Dzabiba akkreditált nagykövetével, illetve egy követségi beosztottal vesz részt a munkában, vagy – ha nincs helyi külképviseletük – időnként odautazó diplomaták látják el ezt a feladatot.

Jeruzsálem a Háárec szerint azért döntött sajátos missziójának megnyitása mellett, mert így külképviseletet szerezhet egy fontos arab államban, amellyel különben nincsenek hivatalosan diplomáciai kapcsolatai.

Az IRENA 2009-es alapításakor Izrael Németország ellenében meglepetésre az Egyesült Arab Emírséget támogatta az új szervezet székhelyének elnyerésében, és már akkor feltételül szabta, hogy – a politikai viszonyoktól függetlenül – ne korlátozzák részvételét az Abu-Dhabiban folyó munkában, és diplomáciai küldöttséget rendelhessen a szervezethez.

  1. januárjában Uzi Landau akkori infrastrukturális ügyekkel foglalkozó miniszter részt vett Abu-Dhabiban egy IRENA-konferencián, és ezzel izraeli miniszter hivatalosan első alkalommal látogatott az emírségekbe.

Egy hónappal később egy dubaji szállodában megölték Mahmúd al-Mabúhot, a Hamász szélsőséges palesztin szervezet egyik vezetőjét, és a helyi rendőrség az izraeli titkosszolgálatot, a Moszadot tette felelőssé az akcióért, ami feszültségekhez vezetett a két ország kapcsolatában.

Tavaly januárban azonban már ismét az emírségbe látogatott és beszédet mondott egy IRENA-konferencián Szilván Salom, Landau utódja az infrastrukturális ügyek tárcájának élén.

 

[popup][/popup]