Izrael: Hat rabbi a megalakuló kormány ellen, a belbiztonsági szolgálat erőszak veszélyére figyelmeztet

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Hat vezető izraeli vallásos-cionista rabbi szombaton levélben szólította fel a nyilvánosságot, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a múlt héten bejelentett új kormány, amelynek célja Benjamin Netanjahu miniszterelnök leváltása, ne alakulhasson meg. Netanjahu kémekhez hasonlította vetélytársait, a belbiztonsági szolgálat figyelmeztet, hogy a közösségi médiában növekvő uszítás és gyűlöletbeszéd egyes csoportokat vagy egyéneket erőszakos cselekedetekhez vezetheti.

Druckman rabbi a 12-es izraeli tévécsatorna képernyőfotóján

,,Ez a kormány teljesen ellentmond a nép akaratának, amelyet a legutóbbi választásokon egyértelműen megfogalmaztak” – áll a közleményben, amelyet Chaim Druckman, Shlomo Aviner, Smuel Elijahu, Jichák Ben Sachar, David Chai Hacohen és Eliezer Waldman rabbik írtak alá – írja az ujkelet.live.

,,Lehetetlen elfogadni azt a valóságot, hogy Izraelben olyan kormány jön létre, amely károsítja a vallás és állam legalapvetőbb szempontjait, amelyeket Izrael Állam megalakulása óta a mai napig az összes izraeli kormány elfogadott” – állítja a nyilatkozat.

,,Kétségtelen, hogy a létezésünk középpontjában álló biztonsági kérdéseknek is ártani fog ez a kormány, mivel a terrorizmus támogatóira és olyan miniszterekre támaszkodik, akik a hágai Nemzetközi Bíróságot vizsgálatra szólítják az Izraeli Védelmi Erők parancsnokai ellen háborús bűncselekmények miatt,” utalva az iszlamista Ra’am vezetőjére, Manszúr Abbászra és a baloldali Meretz elnökére, Nitzan Horowitzra. Abbásszal egyébként Netanjahu is próbált megállapodást kötni, amikor nála volt a kormányalakítás mandátuma.

A levelet benyújtó hat rabbi szerint ezek azok az okok, amik miatt ,,erőfeszítéseket kell tennünk, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy ez a kormány ne valósuljon meg”.

A rabbik levele által kiváltott nyilvános kritika után Druckman rabbi szombat este közzétett egy videót, amelyben ,,mindenkit nyugalomra” intett, és azt állította, hogy a levél nem tartalmaz felbujtást. ,,A rabbik levelével kapcsolatban a váltó kormány megalakulása ellen, melyben valamiféle felbujtást sejtetnek, mindenkit megnyugtatok: nincs felbujtás, a felbujtás csak azok képzeletében létezik, akik ezt állítják” – mondta Druckman.

,,Ez valójában a rabbik valóságos, fájdalmas felhívása, akik úgy gondolják, hogy a megalakuló kormány nem lesz jó Izrael népének” – tette hozzá a rabbi. ,,Elképzelhetetlen, hogy ez az erőszak egy formája – legyen szó fizikai vagy akár verbális erőszakról, de demokratikusan mindent meg lehet tenni a kormány létrejöttének megakadályozása érdekében”.

Netanjahu pénteken Facebookon egy történetet idézett a Bibliából, amelyben jobboldali politikai vetélytársait a kémekhez hasonlította, akiket Mózes Kánaán földjére küldött felderítésre, és akik visszatértükkor hazudtak a népnek. Az Örökkévaló haragja pedig lecsapott rájuk.

Nadav Argaman, a Sabak (Sin Bét) belbiztonsági szolgálat vezetője szombat este kiadott szokatlan nyilatkozatában arra figyelmeztet, hogy a közösségi médiában növekvő uszítás és gyűlöletbeszéd egyes csoportokat vagy egyéneket erőszakos cselekedetekhez vezetheti.

Nadav Argaman, a Sin Bet biztonsági zolgálat vezetője

,,Nemrégiben az erőszakos és uszító diskurzus súlyos fokozódását és radikalizálódását állapítottuk meg, különösképpen a közösségi médiában” – mondta Argaman, beleértve az erőszakra és a fizikai bántalmazásra való felhívásokat.

,,Ez a diskurzus bizonyos csoportok vagy egyének körében úgy értelmezhető, hogy lehetővé teszi az erőszakos és illegális tevékenységet, és akár bántalmazáshoz is vezethet”.

Argaman szerint a politikusoknak, a véleményformálóknak, a vallási vezetőknek és az oktatóknak az egész politikai spektrumon egyértelműen fel kell szólniuk az erőszak ellen.

„Kötelességünk egyértelmű és határozott felszólítással élni a felbujtó és erőszakos diskurzus azonnali leállítására. A diskurzus visszafogásáért való felelősség mindannyiunk vállát nyomja”, hozzátéve, a szólásszabadság ,,a demokratikus társadalom fontos és létfontosságú értéke”.

[popup][/popup]