Izrael: Hat hónap múlva jön a második oltási kampány

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden bejelentette, hogy Izrael egy második COVID-19 oltási kampányra készül 6 hónap múlva. A tervek szerint a gyermekeket is beoltják.

Középen Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök

„Készítsétek a vállatokat és a gyerekeket is, mert becsléseink szerint az oltásokat addigra jóváhagyják a gyermekek számára” – mondta Netanjahu az ujkelet.live beszámolója szerint.

„Én a szavamat adom a [gyógyszeripari] vállalatok igazgatóinak. Ők pedig egyértelmű költségvetési kötelezettségvállalást követeltek, mert enélkül nem tudnak oltásokat félretenni a számunkra. Politikai akadályokkal szembesültem, és miután a választások véget értek, ugyanazokkal az akadályokkal találkoztam”.

A közbeszerzési megállapodást több hétig akadályozták a folyamatban lévő politikai viták – főleg a Kék-Fehér állandó igazságügyi miniszter kinevezésére vonatkozó követelése miatt -, amelynek eredményeként a kabinet törölt egy olyan ülést, amelyen állítólag zöldutat adtak volna az ügyletnek.

Hétfőn végül véglegesítették a megállapodást a Pfizerrel, mely 2022-ig több millió koronavírus-vakcina vásárlására vonatkozik. Órákkal később hasonló megállapodás született a Moderna amerikai gyógyszeripari óriással.

Netanjahu és Juli Edelstein egészségügyi miniszter megerősítette, hogy a Pfizerrel kötött megállapodás szerint az elkövetkező évben mintegy kilencmillió oltóanyag-adag érkezik Izraelbe, és az ügylet lehetőséget biztosít további több millió oltás megvásárlására, ha szükséges. Azt is kijelentették, hogy az oltásokat úgy módosítják, hogy védelmet nyújtsanak a COVID-19 új változatai ellen.

Noha a közös nyilatkozat nem tért ki az megállapodás költségeire, források szerint a tervezett ár 1–1,5 milliárd sékel kb. 92 milliárd-138 milliád Ft) között mozog.

Netanjahu azt is kijelentette, hogy Izrael pályázatot ír ki egy vakcinagyártó létesítményre az országban, amelyhez a jövőben több ország csatlakozhat.

[popup][/popup]