Izrael használta először élesben a Lopakodó bombázót

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli légierő parancsnoka, Amikam Norkin kedden elárulta, hogy legalább két alkalommal hajtottak végre légicsapásokat F-35-ös vadászgéppel, ezzel Izrael lett az első olyan ország, amely bevetésen használta az amerikai-gyártmányú repülőgépet.

 

“Az Adir repülőgépek már harcképesek és küldetéseket hajtanak végre. Azt hiszem, mi vagyunk az elsők, akik támadást hajtottak végre az F-35-össel a Közel-Keleten, a többi régióban nem vagyok biztos,”- mondta Norkin a világ minden tájáról érkező több tucat légierő parancsnok vagy parancsnok helyettes előtt, akik az Izraeli Légierő 70. évfordulója alkalmából érkeztek egy háromnapos konferenciára Izraelbe.

Az izraeli hadsereg később azt nyilatkozta, hogy Izrael használta a világon először, nem csak a Közel-Keleten, bevetésen a lopakodókat.

“Az izraeli légierő kétszer hajtott végre légicsapásokat az F-35-össel, két különböző fronton,”- mondta.

Norkin nem pontosította, hogy mikor történt a két támadás, de azt mondta, hogy az F-35-öst nem vetették be a május 10-i iráni célpontok elleni szíriai megtorlócsapások során.

No Title

No Description

“Tudják most nyertük meg az Eurovíziós dalfesztivált a “Játék”-kal. Nos, az F-35-ös nem játék,” mondta Norkin, utalva Netta Barzilai nyertes dalának szövegére.

Beszédében Norkin azt is feltárta, hogy ebben a hónapban az iráni erők Szíriában több rakétát lőttek ki izraeli katonai bázisokra a Golán-fennsíkon, mint amennyit a hadsereg korábban elismert.

“Az irániak 32 rakétát lőttek ki, mi elfogtunk négyet. A maradék izraeli területen kívül landolt. A válaszcsapásunk során több mint 100 föld-levegő rakétát lőttek ki a repülőinkre.”

Az Izraeli Védelmi Erők korábban azt mondta, az iráni forradalmi gárda al-Kudsz erői 20 rakétát lőgtek ki izraeli bázisokra május 10-én nem sokkal éjfél után.

Norkin kiemelte Izrael többszintű légvédelmi hálózatát – a rövid hatótávolságú Vaskupola, a közepes hatótávolságú Dávid parittyája és a hosszú hatótávolságú Nyíl -, mely együttesen 85 százalékos sikeraránnyal működik.

“Figyelemmel kísérjük, mit csinálnak az irániak körülöttünk. Az al-Kudsz erők a T-4 légi bázison rendezkedtek be, körülbelül 250 kilométerre Izraeltől,”- mondta Norkin.

“Erről a bázisról próbáltak megtámadni minket pár hónappal ezelőtt egy drónnal, amely berepült Izraelbe. Ezt követően észrevettük, hogy továbbra is fegyvereket tartanak ezen a bázison, beleértve a légvédelmi rendszereket, amelyeket egy hónappal ezelőtt megtámadtunk,”- mondta, utalva egy április 9-i légitámadásra a T-4 bázison, amelyben legalább hét iráni forradalmi gárdista meghalt, köztük a drón program vezetője.

A teljes cikk itt olvasható.

 

[popup][/popup]