Izrael gyógyszert küldhet a Hamasz fogságában lévő túszoknak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael egy Katarral megkötött megállapodás alapján gyógyszereket küldhet a Gázai övezetbe a csaknem száz napja a Hamász iszlamista terrorszervezet fogságában lévő izraelieknek – jelentette be péntek este az izraeli miniszterelnöki hivatal.

Novemberi plakát a túszokról Izraelben (Fotó:Yonatan Sindel/Flash90)

Az izraeli hírszerző szolgálat, a Moszad vezetője által Katarral megkötött megállapodás szerint “a következő napokban” a vöröskereszt fogja eljuttatni a szükségesnek ítélt gyógyszereket a Hamász túszainak. A lehetőségért cserébe Izrael humanitárius segélyt, részben szintén orvosságokat küld a nélkülöző palesztin civileknek is az övezetbe.

A Gázai övezeti iszlamista szervezetek fogságában még százharminc elhurcolt van Izrael számítása szerint, de közülük mintegy húsznak már csak a holtteste. A túszok közül többen még az október 7-i terrortámadásban vagy később megsebesültek. Többen szenvednek valamilyen krónikus betegségben: asztmában, hipertóniában, szív- és érrendszeri, valamint cukorbetegségben, és többen nyolcvan évnél is idősebbek.

Izrael kezdettől fogva követeli, hogy a túszok kaphassanak gyógyszert, de a Hamász mostanáig megtagadta az együttműködést ebben a kérdésben, ám végül engedett Katar fokozott nyomásának.

Az elhurcoltak családtagjainak központjában bejelentették, hogy a gázai humanitárius szállítások feltételéül követelik annak képi bizonyítékát, hogy az elraboltak valóban megkapták a gyógyszereket. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]