Izrael: Függetlenségi napi statisztika és kijárási tilalom

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A 72. Függetlenség Nap előtt Izrael lakossága közel 9,2 millió fő, ennek 74 százaléka zsidó, a Központi Statisztikai Hivatal vasárnap publikált adatai szerint.

A zsidók száma megközelítőleg 6,806 millió, míg az arabok száma 1,93 millió, a lakosság 21% -a. Körülbelül 454ezer állampolgár, 5%, nem-arab keresztény vagy más etnikai csoport tagja.

Az elmúlt 12 hónapban 180000 gyermek született, 44000 ember hunyt el és 32000 bevándorló érkezett. Összesen 171000 fővel, azaz 1.9%-al nőtt a lakosság. Az előrejelzések szerint 2030-ra a populáció eléri a 11,1 millió főt, míg a 100. évfordulóra, 2048-ra 15,2 millióra fog emelkedni.

1948-ban csak 806000 fő volt Izrael lakossága, a jelenlegi szám kevesebb mint egytizede. Abban az időben az össz zsidó népesség 11,5 millió volt, és csak 6%-a élt Izraelben. Jelenleg 14,7 millió zsidó él világszerte, és ennek 45 százaléka a zsidó államban.

A KSH szerint mintegy 950ezer 4 év alatti gyermek él Izraelben. A népesség körülbelül 28% -a 0–14 év közötti, míg 12% -a 65 éves vagy annál idősebb.

A zsidó lakosság 78% -a őslakos. Izrael alapítása, 1948 óta 3,3 millióan vándoroltak be az országba, ebből 44% -a 1990 után.

2020-ban az öt legnagyobb lakosú város: Jeruzsálem – 936047, Tel Aviv-Jaffo 461352, Haifa – 285542, Rison Lecion – 254238 és Petah Tikva -248,005.

Az Izraeli Demokrácia Intézet közvélemény-kutatása szerint az izraeliek kilencven százaléka érzi magát Izrael részének és osztozik az ország problémáiban – írja az ujkelet.live.

*

Ismét szigorítják a kijárási korlátozásokat a koronavírus terjedésének megakadályozására, lezárják a gyászolók elől a katonai temetőket az emlékezés napján, és teljes kijárási tilalmat rendelnek el a függetlenség napján Izraelben – jelentette a helyi média hétfőn.

Teljes körű gyülekezési tilalom lép életbe hétfő délutántól a katonai temetőknél és a katonai emlékműveknél, az országban élőknek tilos lesz elhagyni településeiket, kivétel ha létfontosságú munkahelyükre utaznak.

Kedd délutántól, a függetlenségi nap előestéjétől leállítják a közösségi közlekedést az országban, és estétől szerda estig senki sem hagyhatja el otthonát sem, hogy elejét vegyék az ilyenkor szokásos családi és baráti találkozóknak.

A háborúkban elesettek családtagjai és barátai csak hétfő délutánig látogathatják meg szeretteik sírjait, rendőrök fogják lezárni a temetők kapuit a gyászolók elől a hagyományosan százezreket a temetőkbe vonzó emlékezés napján, és az ilyenkor szokásos katonai megemlékezéseket is közönség nélkül fogják megrendezni.

“Nagyon nehéz a karanténra vonatkozó döntés, de indokolt és fontos a tiszteletben tartása. A távolság sem akadályozza meg a gyászolók lelki közelségét és mély együttérzését, és ebben a különleges időszakban is mindent elkövetünk erőnk és stabilitásunk érdekében”- mondta Aviv Kochávi vezérkari főnök a rendelkezésekkel kapcsolatban.

A megemlékezés napjának ünnepségeit minden évben a Siratófal előtti téren tartják az állami és katonai méltóságok, valamint az abban az évben elesettek családtagjainak jelenlétében. A rendezvényt Reuven Rivlin államelnök és Kochávi vezérkari főnök beszédével idén is megrendezik hétfő este, de hivatalosságok és gyászolók nélkül, a televízió élő közvetítésével.

Már 15 éve közös izraeli-palesztin emlékezés-napi ünnepséget is rendeznek a megbékélés jegyében, amelyen tavaly 9000-en vettek részt. Idén ehhez a – szintén közönség nélkül zajló – ünnepséghez számos izraeli és amerikai zsidó békepárti szervezet csatlakozott, köztük az Egyesült Államok legnagyobb zsidó szervezetét képviselő Reformjudaizmus Szövetség is. Az ENSZ közel-keleti különmegbízottja, Nikolaj Mladenov is támogatásáról biztosította a kezdeményezést.

A koronavírus miatt ezt az eseményt is videón közvetítik, és az interneten lehet követni. Számos online csoportban és applikációkon is beszélhetnek egymással a két oldal gyászolói hétfő este.

Izraelben az elmúlt évben, a legutóbbi emlékezés napja óta 42-en vesztették életüket az ország védelmében vagy terrorcselekmény áldozataként. Az év során csak egy civil halálos áldozatot követelt a terrorizmus, a ciszjordániai forrásnál, családi kiránduláson a 17 éves Rina Seinravval végzett egy merénylő.

A számlálás 1860-as megkezdése óta 23 816-an adták életüket Izrael állam létrejöttéért, illetve védelméért. A nemzeti biztosító adatai szerint az ellenségeskedés polgári áldozatainak száma eddig összesen 4 166 fő volt. (MTI)

 

[popup][/popup]