“Izrael és Szaúd-Arábia együtt történelmet írhat”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Nir Barkat gazdasági miniszter hétfőn a Kereskedelmi Világszervezet Abu-Dzabiban megrendezésre kerülő miniszteri konferenciáján azt mondta Majid bin Abdullah Al-Qasabi szaúd-arábiai kereskedelmi miniszternek, hogy a két ország együtt “történelmet írhat”.

Nir Barkat izraeli gazdasági miniszter a szaúdi Majid bin Abdullah Al-Qasabi miniszterrel találkozójukon Abu Dhabiban február 26-án (Fotó: Izraeli Gazdasági Minisztérium)

A két miniszter kezet fogott és barátságosan elbeszélgetett a konferencia mellett. Emellett névjegykártyákat is cseréltek.

“Izrael érdekelt a békében a békére törekvő országokkal, és együtt történelmet írhatunk” – mondta Barkat kollégájának a gazdasági minisztérium közleménye szerint.

A WTO négynapos tanácskozására 160 ország kereskedelmi miniszterei érkeztek Abu Dhabiba, amelynek célja új globális kereskedelmi szabályok meghatározása annak ellenére, hogy pesszimizmus uralkodik a nagy áttörések valószínűségét illetően, mivel a gazdasági megosztottság egyre nő, ami a kialakulóban lévő rivális globális politikai blokkokat tükrözi.

Az amerikai Biden-kormányzat egy olyan mérföldkőnek számító megállapodás megkötésén dolgozik, amely a Szaúd-Arábia és Izrael közötti kapcsolatok normalizálását eredményezi. A királyság és más arab országok a potenciális megállapodás részeként lépéseket szeretnének tenni egy palesztin állam létrehozása felé.

Izrael 2020-ban normalizációs megállapodást írt alá Bahreinnel, Marokkóval és a WTO-konferenciának otthont adó Egyesült Arab Emírségekkel. (Times Of Israel)

[popup][/popup]