Izrael: Előbb-utóbb le kell csapni a Hezbollahra

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

„Ha a Hezbollah átlépi a precíziós fegyverek mennyiségi vagy minőségi küszöbét, akkor fel kell lépnünk ellene. Ez egy súlyos döntés, de olyan döntés, amelyet nem úszhatunk meg” – mondta Eran Niv alezredes, az Izraeli Védelmi Erők Hadviselési Módszerek és Innovációs Részleg vezetője, az Israel Hayom napilap szerint.

Orosz gyártmányú rakétavető, amelyet a Hezbollahnak szánt szállítmányban foglalt le az izraeli hadsereg (Forrás: Flckr)

A kérdést az ujkelet.live járja körül.

„Irán nukleáris programján túl ma ez a legnagyobb fenyegetés Izrael számára. Ez a megmérettetés, nagybetűs f-el. Ez áll a helyzetértékelés középpontjában. Ez a kiképzési gyakorlat forgatókönyve. Minden ebbe az irányba forog, de így van ez a reagálással is. Időközben megpróbálunk más kreatív módon intézkedni, ami nem engedi, hogy sikerüljön nekik [a Hezbollahnak].”

A katonai hírszerzés vezetője, Tamir Hayman vezérőrnagy nemrég azt mondta, hogy a Hezbollah jelenleg „néhány tucat” precíziós irányítású rakétával és lövedékkel rendelkezik. Az izraeli tisztviselőket nyugtalanítja a Hezbollah erőfeszítése egy sokkal nagyobb fegyverarzenál megszerzésére, amivel a következő háborúban olyan kiemelt fontosságú célpontokat is támadhat Izraelben, mint a légierő támaszpontjai, infrastrukturális létesítmények és a kormányzati épületek.

Az elmúlt években az izraeli hadsereg rengeteg energiát és erőforrást fektetett annak megakadályozásába, hogy a Hezbollah precíziós rakétákat és lövedékeket szerezzen. Az Izraelnek tulajdonított szíriai légicsapások jelentős része a precíziós fegyverek Libanonba történő csempészésének mghiúsítására irányult. Ennek következményeként Irán és a Hezbollah átállt a rakétákról az irányító rendszerek csempészésére. Ezek a rendszerek tartalmaznak egy kis számítógépet, GPS-t és szárnyvég-eszközöket, amelyek segítik a lövedék irányítását. Ezt egy viszonylag egyszerű folyamat követi a hagyományos rakéták és lövedékek átalakítására és korszerűsítésére.

Izrael soha nem indított háborút, hogy bizonyos fegyverek ne kerülhessenek ellenséges országok és terrorista szervezetek kezébe (az atomfegyverek kivételével). Vezető izraeli tisztviselők azonban úgy vélik, hogy a kormánynak világos vörös vonalakat kell meghatároznia a Hezbollah precíziós fegyverekkel kapcsolatos projektjére vonatkozóan, mivel ez konvencionális fenyegetés, amely soha nem látott méreteket képes elérni. A tisztviselők 500-1000 darab Hezbollah kezében lévő precíziós lövedéket határoztak meg maximális küszöbértéknek, amely szükségessé teszi az izraeli intézkedést.

Teljes cikk

Címkék:Hezbollah, rakéták

[popup][/popup]