Izrael budapesti nagykövete: Robbanásveszélyes indulatok támadtak, a gázaiak a Hamasz túszai

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A legújabb konfliktushullám egyik veszélyes kisérőjelensége az izraeli polgári lakosainak araboknak és zsidóknak a radikalizálódása, amire több vezető politikus is felhívta a figyelmet. 

Jakov Hadasz-Handelszman izraeli nagykövet

Izrael budapesti nagykövete, Jakov Hadasz-Handelszman a kialakult feszült helyzet kapcsán a Heteknek elmondta, hogy az arabok közül sokan szeretnének integrálódni az izraeli társadalomba, az egészségügyben például az arab orvosok és ápolók aránya meghaladja a 20 százalékot. Mások viszont frusztráltak, és lehet őket uszítani olyan hazug állításokkal – különösen a ramadán vallási ünnep idején –, hogy a zsidók fel akarják építeni a harmadik templomot.

„Ehhez, ha hozzávesszük, hogy Abu Mazen (Mahmúd Abbasz – a szerk.) elhalasztotta a palesztin választásokat, amiért a felelősséget teljes egészében Izraelre akarta hárítani, akkor érthető, hogy ilyen robbanásveszélyes indulatok támadtak, amiért részben okolható a zsidó radikalizmus is. De semmi nem szolgálhat igazolásul arra, amit Lodban és más városokban láthattunk. Senkinek nem engedjük meg, hogy pogromot rendezzen Izraelben. El sem lehet képzelni mi lenne, ha egy zsidó gyújtana fel egy mecsetet, ahogy most zsinagógákat gyújtogattak Izraelben. A Hamasz számára semmit nem számítanak a palesztin életek, a rakétáik nem válogatnak, a Lodban megölt apa és fia történetesen arabok voltak. A Gázában élő kétmillió lakos a Hamasz túszai. Ennek véget kell vetni” – mondta a nagykövet.

Jakov Hadasz-Handelszman szerint a terrorhullámmal szembeni egység talán segíthet a politikai patthelyzet megoldásában is. „Az országnak stabilitásra van szüksége, az embereknek elegük van abból, hogy évtizedek óta ilyen körülmények között, amikor percek vagy csak másodpercek vannak arra, hogy bunkerbe vagy egy védett helyiségbe meneküljenek riasztás esetén. A feleségemnek is egy ilyen helyen kellett töltenie az elmúlt éjszakát az izraeli lakásunkban. Nincs még egy ilyen ország a világon, ezt nem szabad elfogadnunk” – tette hozzá az izraeli nagykövet.

„A katonaviselt emberek, mint én is, hozzá vagyunk ehhez szokva, de a nők és gyerekek számára a szirénák hangja nagy traumával jár. Mit gondolnak ezek a terrorvezérek magukról, akik kórházak és iskolák alatt húzzák meg magukat hat emelet mélyen. Tudják, hogy oda soha nem megyünk utánuk, mert védelmezzük az ártatlan életeket.”

Az izraeli nagykövet szerint az iszlamisták visszaélnek az emberek hitével is. „A világon a vezetők mindenütt az ünnepeket még a nehéz időkben is szeretnék örömforrássá tenni. Az önök miniszterelnöke is húsvét napján nagyon óvatosan enyhített a korlátozásokon, hogy az embereknek reményt adjon a jövőre nézve. A muszlimoknak is megvannak az ünnepeik, ilyen a ramadán is, de a terrorvezérek elvették ezt is most az emberektől, ugyanígy a zsidó lakosságtól a közelgő sávuot ünnepét. A terített asztal és a családi-baráti közösség helyett a bunkerek magánya maradt.”

[popup][/popup]