Helyi összecsapások Izraelben arabok és zsidók között

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Polgárháborús helyzet alakult ki Izrael számos pontján. Zsidók és arabok csoportjai csaptak össze, autókat gyújtottak fel, a másik csoporthoz tartozókat bántalmaztak súlyosan – jelentette az egyik izraeli kereskedelmi televízió a szerda esti híradójában.

Lodban is összecsaptak a helyi arabok és zsidók a zavargások során (Fotó: Yossi Aloni Flash90)

Az ország több helyén zsidó és arab csoportok járják az utcákat, hogy önbíráskodással álljanak bosszút a másik csoport tagjain. Az észak-izraeli, zsidók és arabok által vegyesen lakott Akkóban életveszélyes állapotban szállítottak egy meglincselt zsidó férfit a nahariai kórházba. Felgyújtottak egy autót is, amelyből sikerült előzőleg kimenteni az utasokat. Egy arab férfi azt mondta a televízióban, hogy a rendfenntartók őt megverték, miközben a zsidók csoportját békén hagyták.

Haifán a televízió beszámolója szerint összeverődött zsidók egy arab férfit próbáltak meglincselni, de utóbbinak sikerült elmenekülnie és orvosi segítséget kérnie. A Tel-Avivtól délre található, tengerparti Bat Jamban zsidó fiatalok csoportja súlyosan bántalmazott egy arab fiatalt, szétverték egy arab tulajdonos fagylaltozóját, betörték számos másik, részben zsidók tulajdonában álló üzlet kirakatát.

A Bat Jamban randalírozók délután az interneten nyíltan szerveződtek, s megtalálható köztük a hírhedt jeruzsálemi La Familia nevű, rasszista csoport, a Beitár Jerusalaim (Beitar Jeruzsálem) focicsapat rajongótáborának kemény magja.

Az ország közepén található, szintén vegyes lakosságú Lodban a keddi zavargások miatt szerdától kijárási tilalmat vezettek be, és a városba jelentős biztonsági egységeket vezényeltek, ennek ellenére a randalírozók felgyújtottak egy rendőrautót.

Netanján is utcára vonultak szélsőséges zsidó csoportok, tagjaik az utcákon meneteltek jelszavakat kiabálva.

A televízió adásában elhangzott, hogy Amír Ohana belbiztonsági minisztert, Benjámin Netanjahu miniszterelnök bizalmasát és jobbkezét utoljára délután négykor látták Lodban, ahol a rendőrségnek azt mondta: számára világos, hogy “egy jó és egy rossz” csoport áll egymással szemben, a jók a zsidók, a rosszak az arabok.

A szerda este ülésező biztonsági kabinet jóváhagyta a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezettel folytatott rakétaháború még erőteljesebb folytatását a következő napokban, esetleg tovább is.

A televízió szakértői szerint a kormány elvesztette az uralmat az utca fölött, anarchikus helyzet alakult ki, amelyben a hatóságok tehetetlenek, és több helyütt nincsenek jelen a rendfenntartók.  (MTI nyomán)

*

Reuven Rivlin elnök a vegyes lakosságú városokban zajló, oknélküli polgárháborúról beszélt, és a helyi vezetőkhöz, vallási elöljárókhoz, szülőkhöz intézett felhívást, mondván: “meg kell fékezni ezt az őrültséget”.

Naftali Bennet, a jobboldali radikális pártokat összefogó Jamina vezetője a Bat Jam-i erőszak kapcsán úgy fogalmazott: szörnyű, zsidótlan, erkölcstelen és embertelen. A tömegnek nem szabad önbíráskodni, az erőszakot azonnal be kell szüntetni.

Gideon Sza’ar az Új Remény jobboldali párt vezetője is polgárháborús veszélyről beszélt, Avigdor Liberman, az Izrael a hazánk párt elnöke a miniszterelnököt és a közbiztonsági miniszter felelősségét tette szóvá – tudósít a Times Of Israel.

[popup][/popup]