Izrael: Az iráni elnök megválasztása vészjelzés a világnak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Naftali Bennett (Jamina) izraeli miniszterelnök vasárnap kijelentette, hogy Ebrahim Raiszi megválasztása Irán új elnökének vészjelzésül kell szolgáljon a nyugati hatalmak számára.

Naftali Bennet izraeli miniszterelnök (középen) az izraeli kormányülésen, mellette balra Jair Lapid külügyminiszter

Bennett ezt a kijelentést új kormányának első ülésén tette – írja az ujkelet.live – megjegyezve, hogy ez lehet az utolsó esély a Nyugat számára, hogy ,,megértse, kivel van dolga: A hóhérok rezsimjének nem szabad megengedni, hogy tömegpusztító fegyverekhez jusson. Ez Izrael Állam álláspontja.”

A keményvonalas Raiszi nyerte az iráni elnökválasztást az Iszlám Köztársaság történelmében a legalacsonyabb részvétel mellett. Mintegy 28 millió iráni adta le voksát pénteken, ez az ország 59 millió választásra jogosultjának 48.8 százaléka.

,,Mindazok közül, akiket Hámenei választhatott volna, a teheráni hentest választották” – folytatta Bennett. ,,Egy embert, aki hírhedt az iráni nép és a világ előtt, a halálbizottságokban játszott szerepe miatt, amely a másként gondolkodók kivégzését irányítja.”

Jáir Lapid (Jes Atid) izraeli külügyminiszter szombaton azt mondta, hogy Raiszi ,,egy szélsőséges, aki több ezer iráni haláláért felelős. Elkötelezett a rezsim nukleáris ambíciói és globális terrorhadjárata mellett”.

Raiszi – mint a lap emlékeztet rá – hozzájárult több ezer politikai fogoly tömeges kivégzéséhez 1988-ban, amikor ügyészhelyettes volt Teheránban.

[popup][/popup]