Izrael: az elesett hősök napja – járvány üzemmódban

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Jom Hazikaron, az elesett katonák és a terror áldozatainak emléknapja, hétfőn este 8 órakor egyperces szirénával vette kezdetét Izraelben.

Fotó: izraeli rendőrség

A megemlékezés a jeruzsálemi Siratófalnál zártkörű állami ceremóniával folytatódik Reuven Rivlin államelnök és Aviv Kochavi vezérkari főnök jelenlétében.

Az Emléknap többi rendezvényét online vagy előre rögzített formában fogják közvetíteni a koronavírus megfékezése érdekében hozott rendeletek értelmében.

Kedd délelőtt 11 órakor kétperces sziréna jelzi a hivatalos ceremónia kezdetét.

A terrortámadásokban elhunyt áldozatokra való hivatalos megemlékezés délután 1 órakor kezdődik.

A Védelmi Minisztérium felszólította a lakosságot, hogy a megemlékezéseiket „otthon és digitális eszközökkel” tartsák az Egészségügyi Minisztérium utasításainak megfelelően, amely tiltja a nyilvános összejöveteleket, és megtiltja a családok számára a katonai temetők látogatását az Emléknapon.

A Védelmi Minisztérium pénteken közzétett adatai szerint 1860 óta 23816 személy halt meg a háborúk során.

Az elmúlt egy évben 75 névvel bővült a halottak listája, köztük szolgálat végzés közben elhunyt katonák és rendőrök valamint 33 fogyatékkal élő veterán volt. A terror civil áldozatainak száma egyel nőtt, a 17 éves Rina Snerbet augusztusban egy robbantásos terrortámadás során ölték meg Dolev közelében.

Izrael megalakítása óta 3153 személy halt meg terrortámadásban, közülük 120 Izraelben tartózkodó külföldi volt, és 100 külföldön tartózkodó izraeli. A támadások következtében 3241 gyermek lett árva, közülük 120 mindkét szülőjét elvesztette.

Jelenleg közel 170 000 katona szolgál a hadseregben, a tartalékosok száma kb 460 ezer. A katonai szolgálat az izraeli zsidók számára kötelező, a hadsereg kétharmadát fiatal sorkatonák alkotják.

Az Emléknap kedd este 7:45-kor fáklyagyújtással ér véget és kezdetét veszi a 72. Függetlenség Napja. A rendezvényeket, köztük a beszédek és a művészek fellépéseit előre rögzítették.

A koronavírus miatt kedden délután 5 órától szerda este 8 óráig országos kijárási tilalom lesz érvényben. A polgárok 100 méternél távolabb nem hagyhatják el lakhelyüket, leszámítva az orvosi vészhelyzeteket. A szupermarketek a fent említett időben zárva tartanak.

Teljes cikk

Címkék:Izrael, Jom hazikaron, koronavírus

[popup][/popup]