Izrael: Arab fiataloknak nyitnak LMBTQ menedékhelyet

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az izraeli jóléti és szociális minisztérium jelentette be a döntést, miszerint menedékházat nyitnak az arab-izraeli LMBTQ fiataloknak.

Képünk illusztráció (Forrás: humenonline.hu)

A humenonline.huThe Jerusalem Post beszámolójára hivatkozva írja, hogy további két lakóközpont létrehozását is tervezik Haifában, ahol a közösséghez tartozó felnőttek kaphatnak segítséget.

Azok az arab fiatalok, akik szükséglakást igényeltek, eddig csak olyan szociális központokat kereshettek fel, ahol nagyrészt csak zsidó-izraeli szociális munkások dolgoznak, így a legtöbb esetben nyelvi problémák akadályozták a segítségnyújtást.

Ibtisam Mara’ana, a Kneszet, az izraeli parlament képviselője, aki régóta szorgalmazta egy ilyen központ létrehozását, elmondta, hogy hosszasan beszélgetett a közösség tagjaival, hogy megtudja, pontosan mire lenne a legnagyobb szükségük. Hozzátette: „Én vagyok az egyetlen arab Kneszet-tag, aki még a megválasztása előtt is az LMBTQ-közösség érdekeit képviselte. Remélem, hogy ez a központ megtöri majd mindazt a tabut, ami eddig jelen volt az arab társadalomban a közösséggel kapcsolatban, és segítheti ezeket a fiatalokat, hogy megkapják azt az elismerést és legitimitást, amit megérdemelnek.”

Az új menedékházat olyan területen nyitják meg, ahol az arab populáció nagyobb arányban van jelen Izraelben, de konkrét helyszínről még nem született döntés. Azt viszont már bizonyosan tudni lehet, hogy hat hónapon belül tervezik a nyitást.

Míg a fiatalok részére nyíló központ főleg a nyelvi nehézségek megoldására szolgál, a felnőttek részére alapított létesítmények ideiglenes szállást fognak nyújtani azoknak az arab LMBTQ-embereknek, akik a legnagyobb veszélyben vannak a saját környezetükben.

Teljes cikk

[popup][/popup]