Izrael: alternatív temetéseket is engedélyez a hadsereg

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A hadsereg engedélyezni fogja a nem ultraortodox zsidó temetéseket is a katonák számára.

Jom Hazikaron 2015. fotó: Menahem Kahana/AFP

Az izraeli hadsereg csütörtökön beleegyezett abba, hogy lehetővé teszi a katonák temetésének levezetését nem ultraortodox vezetőkkel vagy teljesen világi módon, miután egy vallászabadságért küzdő szervezet fellebbezést nyújtott be a Legfelsőbb Bíróságnak.

A szervezet 2017-ben nyújtott be egy petíciót a Legfelsőbb Bíróságnak, arra kérve az intézményt, hogy kényszerítse a hadsereget a temetkezésekre vonatkozó szabályai felülvizsgálatára, hogy a reform és konzervatív rabbik is jogosultak lehessenek a szertartások megtartására, valamint a világi családok számára biztosítsanak nem vallásos temetéseket.

„A rendeletek jelenleg előírják, hogy… a katonai rabbinátus elutasíthatja ezeket a kérelmeket a vallási szertartás vagy a temető megszégyenítésével kapcsolatos okok miatt,” érvelt a szervezet.

Az üggyel kapcsolatban csütörtökön tartottak meghallgatást, mely során az Izraeli Védelmi Erők ügyvédei belementek a szabályok módosításába, és hogy lehetővé teszik a nem ortodox és világi zsidó temetéseket.

A petíciót benyútjó Hiddus szervezet szerint a hadsereg azt mondta, az új szabályokat az elkövetkező hónapokban fogják bevezetni.

Az izraeli hadsereg azonban továbbra is fenntartja magának a jogot, hogy „rendkívüli körülmények esetén” bizonyos kéréseket megtagadjon, de ezek számát a minimumon fogja tartani.

A hadsereg belement például abba is, hogy a rabbinátusa nem fog „tiltakozni ha a család kérésére a katonai temetkezési ceremóniát női rabbi vezeti le,” és tiszteletben fogják tartani a családok nem ultraortodox és szekuláris temetésekre vonatkozó kéréseit is.

ujkelet.live

[popup][/popup]