Izrael: a hadsereg Pészách idejére lezárja a határátkelőket

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A hadsereg csütörtökön bejelentette, hogy az ünnepek során alkalmazott gyakorlat részeként péntektől kezdődően 9 napra, azaz Pészách idejére lezárja Júdea és Szamária Palesztin Hatósághoz tartozó területét (Ciszordánia), valamint a Gázai övezetbe nyíló határátkelőket.
 

Izrael és a Gázai övezet közti Erez határátkelőhely 2015. április 14. Fotó: AFP/ THOMAS COEX

 

A Júdea és Szamáriába és Gázába vezető átkelőhelyeket péntek éjfélkor zárták le és április 27-én éjfélkor nyitják meg újra.

A zárlat idején a hadsereg csak humanitárius, orvosi és kivételes esetekben fogja engedélyezni az átkelést a Védelmi Minisztérium Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) részlegének jóváhagyásával.

Rendszerint palesztinok tízezrei utaznak minden nap Júdea és Szamáriából Izraelbe és az izraeli telepekre dolgozni. A gázai lakosok jóval kisebb számban érkeznek Izraelbe, főleg orvosi ellátásra.

A lezárások célja egyrészt az, hogy megakadályozzák a terrortámadásokat az ünnepi időszak alatt, és hogy lehetővé tegyék az izraeli biztonsági tisztviselők számára, akik az ellenörzőpontokon dolgoznak, hogy ünnepelhessenek.

A zsidó ünnepeken a terrortámadások kockázata magasabb a megszokottnál.

[popup][/popup]