“Izrael” a debreceni nagytemplomban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

2013.június 2-án 16,00 órai kezdettel mutatta be Fekete Dániel és Mike Ádám szerzőpáros az általuk komponált rockoratóriumot a Debreceni Református Nagytemplomban.

nagytemplom3-debrecen

Az eseményen ott volt és köszöntőt mondott Horovitz Tamás a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, a Közép- és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesületének elnöke, Dr. Bölcskei Gusztáv a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, és a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke valamint gondolatait eljutatta Bosák Nándor a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyés püspöke, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökhelyettese, melyeket Heller Zsolt folkesztéta tolmácsolásában hallhattak a jelenlévők.

Elsőként Dr. Bölcskei Gusztáv püspök köszöntötte a több, mint 700 fős közönséget és elmondta, a mai nap eseménye különösen érdekes az egyházközösség életében, hiszen olyan zenei darabot fogadhatnak, ami az összefogásra, egymás megértésére hívja fel a figyelmet vallási, felekezeti hovatartozás nélkül. Utalt arra is, hogy a darab témája bár a Mózesi időket meséli el, viszont a zenei világa modern a fiatalok számára kedvelt műfajban szólal meg. Ez nem újdonság, hiszen van olyan zsoltár, melyet népdalaink dallamán szólaltatunk meg, viszont a tartalom az mindig ugyanaz maradt.”

Horovitz Tamás elnök napjaink problémáira hívta fel a figyelmet, melyek útvesztőjében szoros társadalmi összefogásra van szükség és csak úgy léphetünk fel együttesen a kirekesztő, antiszemita megnyilvánulásokkal szemben. Hangsúlyozta továbbá, hogy az ilyetén alkotások segítenek az erkölcsi és társadalmi normák felé vezető úton.

izrael rock

Bosák Nándor megyés püspök gondolataiban kitért a mű értékelésére: „Az Izrael című rockoratóriumot hallgatva az emberiség örök kérdései törnek a felszínre a hallgatóban: Ki vagyok én? Honnét jövök? Hová tartok? Mi a helyes? Miért van rossz, bűn? Ki fog nekem segíteni? Ezek a kérdések az ősidőktől fogva válaszkeresésre hajtják az embert. Ezeket a kérdéseket, valamint az Ószövetségben rájuk adott választ tárja elénk a mű. Fekete Dániel és Mike Ádám a zene és a költészet nyelvével drámai módon, a dolog komolyságát és misztikus mélységeit jól érzékeltetve, ugyanakkor a mai kor emberének is érthetően szól mindenkihez.”

[popup][/popup]