Izrael: a COVID-fertőzések 46% -át az ultraortodox közösségben regisztrálták

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Szombat estére 289.799-re emelkedett a megerősített koronavírusos betegek száma. Pénteken 2925, éjfél óta 719 új esetet regisztráltak.

Ronni Gamzu professzor 2020. szeptember 8. Fotó: Egészségügyi Minisztérium/Youtube képernyőfotó

1544 beteget kezelnek 845 állapota súlyos, közülük 232 lélegeztetőgépre szorul, 290 állapota pedig közepesen súlyos.

Az aktív esetek száma 62165, a felgyógyultaké 225718 míg az elhunytaké 1914 (12-vel nőtt éjfél óta).

A pénteken végzett tesztek száma 37308 volt, ebből 8,3% lett pozitív, a ma végzett 10275 tesztből 7,7% lett pozitív.

Az elmúlt két napban jelentősen kevesebb tesztet végeztek, múlt héten a tesztek száma napi 50 000 körül volt.

Izrael koronavírus-projektmenedzsere, Ronni Gamzu professzor arra számít, hogy a napi koronavírus-fertőzések száma a héten 2000-re csökken.

„Ha ezen az úton haladunk, akkor felkészülten várjulk a telet” – mondta szombaton Gamzu, az észak-izraeli Dzsulisz közösségben tett látogatásakor.

A professzor sürgette a lakosságot, hogy teszteltesse magát a legkisebb koronavírus fertőzésre utaló jel esetén is, mert az egészségesek is megfertőződhetnek és megfertőzhetnek másokat is.

Gamzu továbbá hangsúlyozta, hogy az országos zárlatból való kilépés megkezdésekor érvénybe lép a jelzőlámpa-program, és a vörösnek jelölt magas fertőzési rátájú városok vagy közösségek zárlat alatt maradnak. Ennek fényében a professzor szerint a kormánynak nagyobb szerepet kell adnia a helyi hatóságoknak a járvány kezelésében.

Gamzu pénteken a 12-es csatornának adott interjújában figyelmeztetett, hogy az elkövetkező hetekben előfordulhatnak jelentős ugrások a fertőzések számában, köszönhetően azoknak, akik a szombat este véget érő Szukkot ünnep során a gyülekezésre vonatkozó egészségügyi rendeleteket megszegték.

De optimizmusát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a kormány vagy a jövő hét végén, vagy a következő hét elején meg tudja kezdeni a zárlat enyhítését. Azonban „lesz néhány olyan terület, ahol folytatnunk kell a zárlatot”.

Adatok

Az ultraortodox izraeliek aránytalanul magas részét képezik a koronavírus-eseteknek országszerte, derült ki az Egészségügyi Minisztérium péntek este közzétett adataiból.

A haredi városokban végzett tesztek 25 százaléka lett pozitív, közölte az Egészségügyi Minisztérium adataira hivatkozva a 12-es csatorna. Az országos pozitív tesztarány 7,4%.

Ezenkívül az ultraortodox közösségek teszik ki az Egészségügyi Minisztérium által kijelölt vírusgócpontok több mint 60% -át. Összességében a gócpontok száma országszerte a múlt heti 130-ról 80-ra esett vissza péntek estére.

A csatorna idézte a Weizmann Tudományos Intézet professzora, Eran Segal adatait is, mely szerint „a fertőzés 46% -a pillanatnyilag az ultraortodox közösségben van”. Az ultraortodoxok Izrael teljes népességének mintegy 10-12 százalékát teszik ki.

Teljes cikk

Címkék:harédiek, Izrael, koronavírus

[popup][/popup]