Izrael 35. kormánya letette az esküt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A közel másfél éve tartó kormányalakítási krízist lezárva, Izrael 35. kormánya vasárnap letette az esküt.

Netanjahu és Ganz

Sokáig úgy tűnt, hogy a március 2-i zsinórban harmadik választások is kudarccal zárulnak, végül azonban Benjamin Netanjahu miniszterelnök és riválisa, a Kék-Fehér vezetője, Beni Gantz április 20-án megállapodást írt alá egy nemzeti, vészhelyzeti egységkormány létrehozásáról.

Bár eredetileg az eskütételt május 13-án, szerdán tartották volna, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter villámlátogatása miatt másnapra halasztották.

Csütörtökön azonban lázadás tört ki a Likud vezető tagjai között a minisztériumok elosztása kapcsán, így a miniszterelnök arra kérte koalícióspartnerét, Gantzot, hogy halasszák el ismét a ceremóniát vasánap délután 13.00 órára –  – írja az ujkelet.live.

Izrael 35. kormánya az ország történetének valaha volt legnagyobb és legdrágább kormánya lesz.

A minisztériumok és maga a miniszterelnöki poszt is felosztásra került a Likud és a Kék-Fehér között.

A koalícióban helyet kapott a miniszterelnök oldalán az ultraortodox Sasz és Jahadut Hatora valamint a Geser és a Zsidó Otthon egy-egy mandátummal. Gantz oldalán a Munkapárt és a Derech Eretz. A megállapodás szerint Netanjahu és Gantz az esküt mint miniszterelnök és társ-miniszterelnök tette le.

Az első 18 hónapban Netanjahu lesz a miniszterelnök majd 2021 november 17-től 18 hónapra Gantz veszi át az ország vezetését.

A Kneszet elnöke Járiv Levin (Likud) lett.

A nyitó ceremónián felszólalva Netanjahu azt mondta, az egységkormány nem csak az egyetlen lehetőség, de a polgárok akaratát is tükrözi.

„A nagyközönség egységkormányt akar, és meg is kapja”, mondta Netanjahu a Kneszetben, kifejtve, hogy a negyedik választások többe kerülnének az országnak, mint az új 34 miniszterből álló kormány.

Netanjahu továbbá kifejtette, hogy mind ő, mind a Kék-Fehér vezetője, Gantz úgy döntött, hogy félre teszi az ellentéteket az ország kedvéért.

„Úgy döntöttünk, hogy együtt szolgáljuk a népet.”

A miniszterelnök kifejezte meggyőződését, hogy a közös munka Gantz-cal sikeres lesz, akárcsak a 2014-es erős szikla-hadművelet idején, amikor Gantz az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnökeként szolgált.

A koronavírus kapcsán ismét megjegyezte, hogy amíg nincs vakcina, a harcnak sincs vége, ezért van szüksége az országnak egy erős vezetésre, hogy megbirkózzon az egészégügyi és pénzügyi kihívásokkal.

A költségvetés elfogadása szintén kritikus fontosságú, mely segítséget fog nyújtani a vírus miatt pénzügyi gondokkal küszködő vállalkozások felélesztéséhez.

Az ellenzék képviselői többször is megszakították Netanjahu beszédét, közülük többen figyelmeztetésben részesültek.

„Vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés,” kiabálta az ellenzék, utalva a Netanjahu elleni korrupciós vádakra. A miniszterelnök pere május 24. délután 3 órakor kezdődik a jeruzsálemi kerületi bíróságon.

„Van egy illúzió az új Knesset-tagok részéről, hogy a velem szembeni konfrontáció idővel előnyükre válik. Tapasztalatból mondhatom, ez nem működik”, vágott vissza Netanjahu.

Gantz, Netanjahu után beszélve, azt mondta, hogy a kormány eskütétele véget vet az ország történetének legrosszabb politikai válságának, és a „felbujtás korszakának” végére és a „megbékélés korszakának” megkezdésére szólított.

A beszéd közben Gantzot sem kímélte az ellenzék azaz korábbi szövetségesei, de az ex-vezérkari főnök kijelentette, a kormány alternatívája a polgárháború szélét jelentette volna. Az új koalíció viszont a korábbiakkal ellentétben az egész nép kormánya lesz.

Gantz dicsérte Netanjahut, amiért bátor döntést hozva elfogadta az egységkormány alakítás lehetőségét.

„Miután 11 évet töltöttél a kormány élén, elfogadtad a szavazók döntését, hogy egységet akarnak”, mondta Gantz Netanjahunak intézve. „Ez egy bátor és fontos döntés volt.”

A korábbi szövetségeseinek, akik most az ellenzék soraiban ülnek, Jáir Lapidnak (Jes Atid) és Mose Jáálonnak (Telem) címezve: „Tudjátok, hogy azt akartam, hogy velem legyetek.”

„Hallom a támadásaitokat, de még mindig tisztelellek titeket. Szomorú vagyok, hogy az igazság pillanatában nem lehetett fenntartani a partnerséget.”

Ezen a ponton Mickey Lévit, a Jes Atid képviselőjét a folyamatos bekiabálásai miatt kivezették az ülésről.

Gantz ugyanakkor jelezte, hogy nyitott a párbeszédre az ellenzék képviselőivel.

Továbbá utalva Netanjahu és szövetségesei kísérleteire az igazságszolgáltatási rendszer “megreformálására”, kijelentette, hogy alternatív miniszterelnökként és miniszterelnökként is támogatni fogja a jogállamiságot Izraelben.

Amint az várható volt, az ellenzék oldaláról Jáir Lapid negatív képet festett a jelenlegi helyzetről.

„A Kneszet elvesztette a közvélemény bizalmát. Az emberek utálják a politikusokat, utálják a politikát. Nem hiszik, hogy a politika értékeket képvisel, és nem hiszik, hogy az életük szempontjából releváns. Igazuk van.”

Teljes cikk

[popup][/popup]