Izrael: 10 milliárd sékel a koronavírus miatti gazdasági krízis kezelésére

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy a kormány 10 milliárd sékelt (832,7 milliárd Ft) fordít az izraeli vállalkozások támogatására a koronavírus-válság közepette, hogy a gazdaság tovább működhessen. Egy milliárd sékelt pedig az egészségügyi ágazatba fecskendeznek.

A Ben Gurion repülőtér utasok nélkül

„Az izraeli gazdaság állapota jobb, mint a legtöbb országé a világon. A pénzügyi rendszer erős és a munkanélküliség alacsony. Ezek nagy előnyt biztosítanak számunkra, amikor egy ilyen válságba kerülünk. Ez  olyan kihívás, amelyről úgy gondoljuk, hogy kezelni tudjuk, hogy végül biztonságosan túl jussunk rajta.”

Netanjahu továbbá azt mondta, hogy nem számít áruhiányra a komoly repülési korlátozások miatt, mivel az áruk túlnyomó többsége tengeri úton érkezik, és „ellenőrizni fogjuk, hogy ezzel ne legyen gond”.

Szerda délutánra a koronavírusos esetek száma 79-re nőtt Izraelben, köztük 25 személyről kedden derült ki, hogy elkapta a vírust.

Herclijában a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében minden rendezvényt törölnek, beleértve a városban tervezett konferenciákat, előadásokat, túrákat és összejöveteleket.

Az El Al izraeli légitársaság szerdán bejelentette, hogy 6400 alkalmazottja közül több mint 4500 főt fizetés nélküli szabadságra küld, miután számos járat felfüggesztésre került a vírus miatt. Az El Al szerint a szabadságra küldött munkavállalók azonnal jogosultak a munkanélküli-juttatásokra.

Megszólalt a legnagyobb izraeli szakszervezet, a Hisztadrut vezetője is. Arnon Bar-David úgy nyilatkozott, hogy a szigorítások úgy hatnak a gazdaságra, mint a Jom Kipur ünnep, amikor Izraelben egy napra leáll az élet. Két napnál tovább ezt nem lehet bírni, mert a leállás padlóra küldi a gazdaságot.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]