IV. Gólem Fesztivál

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

2015. december 9. és 13. között, Budapesten 4 helyszínen (Jurányi Inkubátorház, Auróra, Kőleves, Dumaszínház) a Hanuka 4. és 8. gyertyagyújtása között.
10 éves a Gólem!

A Gólem Színház minden páratlan évben megrendezi zsidó színházi fesztiválját, amelynek idei különlegessége, hogy kerek évfordulót ünnepel a színház, hiszen 2015-ben 10 éves a Gólem. Létezik-e olyan zsáner, hogy zsidó színház és ha igen miért, kinek kell és ki nézi? December 9-től 13-ig színházi előadásokkal, felolvasó színházzal, nemzetközi színész workshoppal, illetve nyilvános műhelybeszélgetéssel dolgozza fel ezt a kérdés- és problémakört a IV. Gólem Fesztivál.

golemfeszt_meghivo

A Gólem Fesztivált a színház 2011-ben bemutatott emblematikus előadása, a 2013-ban Legjobb vígjáték díjat nyert Lefitymálvacímű darab nyitja meg. Vinnai András író az előítéleteket, az antiszemita, holokauszttagadó blog- és facebookposztokat, illetve a zsidóság túlzásait, negatívumait gyúrta össze fergeteges vígjátékká. Az előadás sajnos mit sem vesztett aktualitásából, elég ha csak a szentgotthárdi polgármester legfrissebb gondolatát idézzük, miszerint “Izrael állhat a párizsi merénylet mögött”.

“Amikor megalapítottam a GólemSzínházat, azt képzeltem, hogy 10 év múlva az ország és benne a zsidó közösség máshol fog tartani és talán a mi munkánkra már nem is lesz szükség. Most viszont úgy érzem, nem hogy közelebb kerültünk, de inkább távolodtunk ettől és még nagyon messze a cél. Egy ideális világban valószínűleg nem lenne szükség zsidó színházra, ahogy más kisebbségi kultúrát hangsúlyosan képviselő színházra sem. Elég lenne SZÍNHÁZat csinálni. Addig viszont még el fog telni egy-kétszáz esztendő, úgyhogy nekünk az a feladatunk, hogy csináljuk tovább a dolgunkat, amíg eljön a kánaán!” – mondta Borgula András, a Gólem Színház művészeti vezetője.

A hanuka 4. és 8. gyertyagyújtása között zajló eseményen megtekinthető lesz a Gólemegész repertoárja angol nyelvű feliratozással vagy szinkrontolmácsolással. A fesztiválonutoljára lesz látható a Thália Színházban két évadon át nagy sikerrel futott Mamelosn. A Kőleves vendéglőben nézheti meg a közönség a különleges atmoszférájú Szakácskönyv a túlélésért című előadást, ahol a nézők a nagy családi asztal mellett hallgatják-nézik-eszik végig az elmúlt évszázadot. Szintén műsoron lesz a tavalyi évad végén sikeresen bemutatott Zs-kategória – önfeledt zsidózás revüvel, melynek szövegét olyan kortárs írók jegyzik, mint Szabó Borbála, Dragomán György, Székely Csaba, Szálinger Balázs, Lombos El Marci, Vinnai András és Litkai Gergely.

A Gólem Fesztiválon felolvasószínházi előadás keretében ismerhető meg az évad végére tervezett új ősbemutató, Lionel Goldstein: Halpern és Johnson című színdarabjának szövege.

A Gólem Színház régóta tervezi egy új gyermekelőadás létrehozását (korábban az Ádám világgá megy című bibliai mesekönyvből készített ilyet). Most a Szamárfül Projekttel együttműködve egy zsidó meséket interaktív módon feldolgozó, óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló gyermekelőadás készül, ebből láthatnak részleteket a fesztiválon a legkisebb nézők. Schmied Zoltán színművész ezzel az előadással most rendezőként is debütál.

Speciális programelem lesz a fesztivál keretében két izraeli színész – Natalie Fainstein és Guy Salman – vezetésével zajló A kreatív színész című szakmai workshop, mely az SZFE Zsámbéki Gábor és Fullajtár Andrea által vezetett III. évfolyamos osztályának részvételével zajlik. A két kiemelkedő izraeli színész a zsidó hagyományban mélyen gyökerező storytelling, azaz történetmesélő technikán keresztül mutatja be, hogyan lehet a legmodernebb drámai szövegeket is “megfejteni”.

A programban egy kerekasztal beszélgetés is szerepel, Van olyan, hogy zsidó színház?címmel, melynek résztvevői Kovács Bálint, Kárpáti Péter, Borgula András és Schönberger Ádám.

A Gólem Fesztiválra vendégként érkezik Karolina Sakowicz a varsói zsidó múzeum (Polin) kulturális programjaiért felelős vezető és Mekella Broomberg, a londoni Zsidó Kulturális Centrum (JW3) művészeti vezetője.

A IV. Gólem Fesztivált és az évet egy különleges produkció, a Klubrádió és a GólemSzínház koprodukciójában készülő KGB-gála zárja, amelyben a rádió munkatársai és aGólem társulata dolgozza fel 2015 legizgalmasabb híreit.

A részletes program megtalálható a www.golemszinhaz.hu/fesztival oldalon.

[popup][/popup]