Iráni tv: “Nem azt mondtuk, hogy Izraelt el kell távolítani…”

Írta: mti/Szombat/nol.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Rosszul tudósítottak egyes iráni hírügynökségek a hétvégén hivatalba lépő új iráni elnök, Haszan Róháni Izraellel kapcsolatos kijelentéséről az iráni állami televízió szerint.

A távozó és az új iráni elnök is támadta Izraelt pénteken Teheránban a Jeruzsálem-napi felvonuláson, amelyet az irániak minden évben megrendeznek a palesztinokkal való szolidaritás jegyében.

181679329

Haszan Rohani ajatollah, iráni elnök.

S két iráni hírügynökség is pénteken úgy idézte az új iráni elnök kijelentését, hogy a következő szavakat adta Róháni szájába: “a cionista rezsim régóta seb az iszlám világ testén, és azt el kell távolítani.”

Az állami televízió szerint viszont Róháni valójában azt mondta, hogy az iszlám világ testén Palesztina és Jeruzsálem izraeli megszállása miatt keletkezett seb.

“Térségünkben évek óta seb van az iszlám világ testén Palesztina szent földje és szeretett al-Kudszunk (Jeruzsálem) megszállásának árnya alatt” – mondta Róháni a televízió által sugárzott felvételen.

A Mehr és az ISNA hírügynökségek által idézett szövegben korábban az is ott állt, hogy “ezt a sebet el kell távolítani”.

Az ISNA délután javítást adott ki korábbi anyagára, amelyből törölték az “el kell távolítani” kifejezést. A Mehr is módosította tudósítását, bár magyarázatot nem adott rá.

Az új államfő, akit a hétvégén iktatnak be, korábban azt ígérte, hogy “a mérséklet útját” fogja járni, és Irán nyitottabb lesz az ország atomprogramját illetően, amelyre a Nyugat erős gyanakvással tekint.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő még az ISNA által ismertetett, korábbi változatra reagálva közleményében hangsúlyozta: “Róháni a vártnál előbb megmutatta igazi arcát. Még ha az irániak most sietnek is letagadni a szavait, ő így gondolkodik, és ez az iráni rezsim akcióterve.” Az izraeli politikus hozzátette: nem engedhető meg, hogy egy olyan nemzet, amely fenyegeti Izrael államot, tömegpusztító fegyverek birtokába jusson.

A hétvégi beiktatására váró Rohani eddig olyanként volt ismert nyugaton, aki békülékeny hangot üthet meg, s lehet majd tárgyalni vele. A P5+1 országcsoporttal (az ENSZ BT állandó tagjaival, illetve Németországgal) való tárgyalások legkorábban szeptemberben kezdődnek újra, és a világ kíváncsian várja, hogyan lát munkához új hivatalában Rohani. A megválasztott elnök a nyugat képviselőit is meghívta beiktatási ünnepségére, de az EU nem akar biankó csekket kitölteni, s az amúgy is Teheránban dolgozó diplomaták vesznek majd csak részt az eseményen, közölték. Az USA-t és Izraelt hangsúlyozottan nem hívták meg. Ezt a jeruzsálemi külügy „kissé szánalmasnak” nevezte, tekintve, hogy az 1979-es iszlám forradalom óta egyébként sem áll diplomáciai kapcsolatban a két ország.

[popup][/popup]