Iráni titkosszolgálatok pénzügyi machinációi

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Irán két brit óriásbankon keresztül, az iráni titkosszolgálatok aktív részvételével folyósít pénzeszközöket a világ minden tájára hatalmas mértékű szankcióelkerülő művelet keretében – írta a hétfői Financial Times.

A londoni üzleti napilap a tranzakciókról tanúskodó, általa látott dokumentumokat idézve feltárta, hogy az iráni állami petrolkémiai kereskedelmi vállalat (Petrochemical Commercial Company, PCC), amely nemzetközi szankciók hatálya alatt áll, Londonban bejegyzett fedőcégeket tart fenn, és ezek számláit két londoni nagybank, a Lloyds és a Santander vezeti.

A Petrochemical Commercial Company része annak az iráni vállalathálózatnak, amely az amerikai kormány szerint dollárszázmilliókat hajt fel az iráni Forradalmi Gárda külföldi különleges műveletekkel megbízott elitegysége, a Kudsz dandár számára, és az orosz hírszerzési szolgálatokkal együttműködve pénzeli az Irán nevében tevékenykedő külföldi milíciákat is – áll a Financial Times hétfői beszámolójában.

A lap felidézi, hogy a PPC és nagy-britanniai leányvállalata, a PCC UK ellen az Egyesült Államok 2018 óta szankciókat tart érvényben.

Dokumentumok, emailüzenetek és számlaegyenlegek tanúsága szerint azonban a PCC UK azóta is folytatja tevékenységét London egyik legdrágább városrészében, a Belgravia negyedben lévő irodájából nagy-britanniai fedőcégek bonyolult hálózatán keresztül – írta a Financial Times.

A feltáró riport szerint a PCC nagy-britanniai fedőcégei Kínában bejegyzett, ugyancsak iráni tulajdonú, de tulajdonosi hátterüket bizományosi megállapodások és névleg kinevezett igazgatótanácsok mögé rejtő fedőcégektől kapnak finanszírozást.

A brit kormány épp a napokban jelentett be szankciókat az iráni Iszlám Forradalmi Gárda több illetékese, valamint a teheráni rezsimmel együttműködő szervezett bűnözői csoportok ellen, elsősorban brit, illetve Nagy-Britanniában tevékenykedő újságírók és jogvédő aktivisták megfenyegetése miatt.

A szankciók előzményeként az ITV News brit kereskedelmi hírtelevízió nemrégiben feltáró riportot közölt arról, hogy az iráni fegyveres testület egyik különleges egysége merényletterveket szőtt egy londoni székhelyű iráni hírközlő csatorna, az Iran International két műsorvezetője ellen.

A brit kormány ismertetése szerint azonban ez csak az egyik ilyen leleplezett fenyegetés volt, az iráni rezsim 2022 januárja óta ugyanis legalább tizenöt alkalommal próbálkozott brit állampolgárok, illetve Nagy-Britanniához kötődő más személyiségek meggyilkolásával, és nyilvános felszólításokat is közzétett a célba vett emberek megölésére.

Nagy-Britannia az Egyesült Államoktól eltérően diplomáciai kapcsolatokat tart fenn Iránnal, és közvetlen menetrendszerű repülőjáratok is közlekednek a két a ország között. (MTI)

[popup][/popup]