Iráni parancsnok: Ha az USA megtámad minket, letöröljük a térképről Tel Avivot és Haifát

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A forradalmi gárda egyik vezető tisztviselője hétfőn kijelentette, Irán kész elpusztítani Tel Avivot és Haifát, ha az USA támadást indít az Iszlám Köztársaság ellen.

Yadollah_Javani (Forrás: Wikipedia)

„Az Egyesült Államoknak nincs bátorsága, hogy akár csak egyetlen golyót is kilőjön ránk, minden védelmi és katonai eszköze ellenére. De ha megtámadnak minket, Tel Avivot és Haifát letöröljük a térképről,” idézte az Iráni Forradalmi Gárda helyettes politikai vezetője, Yadollah Javani szavait az IRNA állami hírügynökség.

Javani a kijelentést egy felvonuláson tette az iszlám forradalom 40. évfordulóján, ahol a tömeg a “halál Amerikára” szöveget skandálta.

„Nem hagyom figyelmen kívül az iráni rezsim fenyegetéseit, de nem is tesznek rám mély benyomást,” mondta Benjamin Netanjahu miniszterelnök a közösségi média oldalaira feltöltött héber nyelvű videóban.

„Ha ez a rezsim elköveti azt a rettenetes hibát, hogy megpróbálja elpusztítani Tel Avivot vagy Haifát, nem fog sikerrel járni. Ugyanakkor ez lesz az utolsó forradalmi évforduló, amit megünnepelhet. Ezt jobb ha észben tartják.”

Az állami TV riportja szerint Hasszán Rohani iráni elnök korábban a nap folyamán azt mondta, hogy az Iszlám Köztársaság eltökélt szándéka, hogy kiterjessze katonai hatalmát és ballisztikus rakétaprogramját, annak ellenére, hogy az ellenséges országok egyre nagyobb nyomást gyakorolnak Irán védekező erőfeszítései megfékezésére.

„Nem kértünk és nem fogunk engedélyt kérni a különböző típusú rakéták kifejlesztésére,” mondta Rohani a teheráni Azadi (Szabadság) téren tartott beszédében, ahol több tízezren gyűltek össze az évforduló alkalmából.

Rohani azt is megígérte, hogy Irán le fogja győzni az Egyesült Államok újból kivetett szankcióit.

„Az iráni népnek vannak és lesznek gazdasági nehézségei (a szankciók miatt), de egymás segítésével megoldjuk a problémákat.”

Rohani tavaly novemberben Izraelt „rákos daganatnak” nevezte, melyet a nyugati országok hoztak létre közel-keleti érdekeik előmozdítása érdekében.

„A második világháború egyik baljóslatú eredménye egy rákos daganat kialakulása volt a régióban.” Majd Izraelre a nyugati országok által létrehozott “álrezsim”- ként utalt.

Netanjahu Twitteren vágott vissza az iráni elnöknek:

„Izrael nagyon jól tudja, hogyan védje meg magát a gyilkos iráni rezsimtől. Rohani rágalmazása, amely Izrael megsemmisítésére szólít fel, ismételten bizonyítja, miért kell a világ nemzeteinek csatlakozniuk az iráni terrorista rezsimet sújtó szankciókhoz, hiszen a terrorista rezsim rájuk is veszélyt jelent.”

ujkelet.live

[popup][/popup]