Irán üzenete a „Nakba-napra”: Tartsanak világnépszavazást Izraelről

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az iráni külügyminisztérium kedden azt mondta, Izrael a közel-keleti válságok fő oka, és népszavazást tartását javasolta a föld minden lakójának részvételével között a terület politikai jövőjének meghatározásához, a nemzetközi közösség „cionista rezsim bűncselekményeinek” megszüntetésére irányuló intézkedései részeként.

Nakba nap 2018-ban (AFP PHOTO / SAID KHATIB)

A minisztérium nyilatkozata egy nappal a Nakba-nap előtt került ki, amikor a palesztinok Izrael létrehozásának „katasztrófájára” emlékeznek.

Izrael és az Egyesült Államok Iránt a közel-keleti terrorista csoportok, köztük a libanoni Hezbollah és a gázai Palesztin Iszlám Dzsihád, egyik fő támogatójának tekinti.

“A palesztin föld 1948. május 14-én az iszlám és a világtörténelem egyik legfájdalmasabb eseményének volt tanúja. A terület lakói azóta sem érezhetik a nyugalom és béke ízét. Hetvenegy évvel ezelőtt azon a napon magánszemélyek egy csoportja, ürügyként rasszista és deviáns ötletekkel és gondolatokkal élve, megölte vagy elűzte a palesztin őslakosokat, beleértve ártatlan férfiakat és nőket, fiatalokat és időseket, valamint gyermekeket. A palesztin nemzeti ellenállás történetében ez az esemény Nakba-napként ismert, ami a katasztrófa és a több százezer palesztin elűzetésenek napját jelenti.”

A gázai palesztin frakciók tömegeket akarnak mozgósítani a határkerítés felé a Nakba-napra, mely idén egybeesik az Izraelben megrendezésre kerülő Eurovíziós Dalfesztivállal.

Az izraeli hadsereg a múlt hétvégi összecsapások előtt fokozta a biztonsági intézkedéseket, feszült időszakra számítva, beleértve a muszlim Ramadan hónapját, Izrael Emléknapjait és a Függetlenség Napját, az első évfordulóját az amerikai nagykövetség megnyitásának Jeruzsálemben (május 14) és a Nakba-napot (május 15).

Teljes cikk

[popup][/popup]