Irán az atomalku részleges felmondását tervezi

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A teheráni kormány az iráni nukleáris program korlátozását célzó, 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodás részleges felmondását tervezi hétfői sajtóértesülések szerint.

Haszan Rohani

Haszan Róháni iráni elnök ezt helyi idő szerint szerda délután fogja bejelenteni az IRIB állami televíziónak adandó interjújában – értesült az ISNA és a Tasznim iráni hírügynökség.

Az időzítés nem véletlen, hiszen május 8-án lesz egy éve, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy országa kivonul az úgynevezett atomalkuból, és újra életbe lépteti a megállapodás ratifikálásakor felfüggesztett szankciókat az iszlám köztársasággal szemben.

A két iráni hírügynökség szerint a részleges felmondás a többhatalmi megállapodás két rendelkezését érinti, de hogy ezek melyek lennének, azt nem közölték.

Az iráni elnöki hivatal még nem erősítette meg ezeket az értesüléseket, bár az iráni politikai körökben már régóta beszélnek az atomalku részleges felmondásáról, az azonban máig nem világos, hogy ez pontosan hogyan nézne ki. A várakozások szerint Róháni ezt a szerdai interjújában fogja kifejteni.

Kedden Brüsszelben tanácskoznak Irán és az úgynevezett 4+1 csoport tagjai, vagyis Kína, Franciaország, Oroszország, Nagy-Britannia és Németország képviselői. Az ülés napirendjén egyebek mellett az Iránnal folytatott kereskedelem fenntartását szolgáló mechanizmus (Instex SPV) működése szerepel, amely az amerikai szankciók megkerülését szolgálja.

Teheráni megfigyelők szerint a keddi tanácskozás eredménye döntő lehet a tekintetben, hogy Irán miként, illetve egyáltalán az atomalkuban marad-e.

Irán több mint tíz évig tartó tárgyalásokat követően 2015-ben állapodott meg a nagyhatalmakkal és Németországgal abban, hogy korlátozza nukleáris tevékenységét, cserébe pedig a nemzetközi közösség fokozatosan feloldotta az Irán ellen elrendelt büntetőintézkedések jelentős részét. (MTI)

 

[popup][/popup]