Ilan Mor izraeli nagykövet: Kiszámíthatatlan a helyzet a Közel-Keleten

Írta: MTI / Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Továbbra is kiszámíthatatlan a helyzet a Közel-Keleten, és az új iráni elnök sem feltétlenül hozhat változást – mondta Ilan Mor budapesti izraeli nagykövet egy szerdai budapesti sajtóbeszélgetésen. Az MTI híradása, úgy tűnik, igyekezett ellensúlyozni a nagykövet éles kritikáját, melyet az iráni vezetéssel szemben fogalmazott meg.

Ilan Mor

A diplomata kifejtette: a közel-keleti állapotokat nehezíti a szíriai és az egyiptomi helyzet, az, hogy Jordániában már csaknem egymillió menekült tartózkodik a szíriai konfliktus miatt, továbbá, hogy “Libanon is egyre közelebb kerül egy új polgárháborúhoz”. Az is súlyosbítja a helyzetet, hogy a térségben több ország nem ismeri el: Izraelnek joga van megvédenie magát – tette hozzá.

A palesztin kérdéssel kapcsolatban kiemelte: csak a kétállami megoldással rendezhető a helyzet. Izraelnek érdekében áll a konfliktus megoldása, ezt senki sem kérdőjelezheti meg – mondta. Véleménye szerint mindkét oldalon nagyon fontos a bizalom megteremtése.

Azzal kapcsolatban, hogy a hónap közepén Haszan Róhánit választották meg Irán új államfőjévé, Ilan Mor hangsúlyozta: senkit ne tévesszen meg az iráni elnök “szelíd” beszéde. “A brutális, szélsőséges rezsim a lehető legrosszabb” jelölteket válogatta ki, akiknek engedélyezte, hogy induljanak az elnökválasztáson, és közülük választották meg az emberek a legkevésbé szélsőségeset – vélekedett.

A nagykövet szerint továbbra is az a legfontosabb, hogy Irán hagyjon fel a nukleáris programjával, amelynek célja atombomba előállítása.
Úgy látja, nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy Irán támogatja a szíriai Aszad-rezsimet, amely már rengeteg szíriai haláláért felelős.

Haszan Róháni június 16-án már az iráni elnökválasztás első fordulójában megkapta a szavazatok valamivel több, mint a felét, és ezzel nagy meglepetésre fölényesen legyőzte konzervatív vetélytársait – fogalmaz az MTI hír, mely szerint a 64 éves Róháni a leginkább mérsékelt politikus az Irán legfőbb vezetője, Ali Hamenei ajatolláh által jóváhagyott jelöltek közül.

 

[popup][/popup]