Ilan Mor izraeli nagykövet a Holokauszt Nemzetközi Emléknapon

Írta: Ilan Mor - Rovat: Hírek - lapszemle

A Holokauszt Nemzetközi Emléknapon, Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete az alábbi közleményt adta ki.

Ilan-Mor-MINI

Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete

A mai napon, január 27-én, hatmillió zsidó mártírra, köztük másfélmillió gyermekre emlékezünk, akiket a Holokauszt során gyilkoltak meg.

Nemcsak azokra a magyar zsidókra emlékezünk, akiket a nácik és magyar kollaboránsaik öltek meg, hanem emlékezünk a tartós baráti kapcsolataikra, és békés együttélésükre is a nem-zsidó magyar honfitársaikkal.

Emlékezünk arra, hogy 70 évvel ezelőtt, a Holokauszt/Soá NEM a haláltáborokkal kezdődött.

Minden azzal kezdődött, hogy egy zsidó üzlet kirakatát tégla törte be, meggyaláztak egy zsinagógát. Az utcán a zsidó honfitársak ellen özönlő gyűlölet szavaival, a parlament által elfogadott, a nemzeti és helyi közigazgatási rend által szó szerint végrehajtott zsidóellenes törvények egész sorával kezdődött. Mindez a tudatlanságon, vallási fanatizmuson, és összeesküvés elméleteken nyugvó antiszemita nézetek miatt történhetett meg.

Ezen a napon kötelességünk emlékezni arra, hogy a Holokauszt/Soá nem csak úgy megtörtént; alaposan kitervelték, és szisztematikusan hajtották végre.

Emlékezünk a több millió nem zsidóra – lengyelekre, oroszokra, romákra, fogyatékkal élőkre, a politikai ellenzékre és a homoszexuálisokra –, akik a könyörtelen náci támadások áldozataivá váltak.

Emlékezünk a több ezer bátor Világ Igazára, közöttük több mint 820 magyarra, akik saját életüket kockáztatva zsidókat mentettek meg.

Emlékezünk egy Izrael Állam hiányára azokban a háborús években – egy olyan Izraelre, amely ha létezett volna menedéket nyújtott volna, amikor szégyenletesen kevés állam fogadott be zsidó menekülteket.

Soha ne felejtsük el azokat, akik már nem lehetnek közöttünk.

Ezen a napon mindenkinek tudnia kell, hogy kétszer is meggyilkolták a Soá mintegy 6 millió áldozatát. Első alkalommal, amikor 70 évvel ezelőtt fizikai értelemben népirtás keretében gyilkolták meg őket, s most újra meggyilkolják őket, azzal, hogy eltorzítják, és kitörlik sorsuk emlékét.

Ezen a napon, a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján, mondjuk ki hangosan és tisztán érthetően: a holokauszttagadás különféle formái az antiszemitizmus megnyilvánulásai.

A zsidók elleni népirtás tagadására tett bárminemű kísérlet a náci ideológia és az antiszemitizmus zsidó nép kiirtásában való bűnössége, vagy felelőssége alól történő felmentésére tett törekvésnek minősül.

Ha bárki megkísérli bármilyen okból átírni, vagy átértelmezni a Soá történelmi tényeit, politikai és/vagy ideológiai célzattal, akkor részesévé válik ő maga is annak a szánalomra méltó kísérletnek, hogy tagadni próbálják a holokausztot, a Soát.

Hetven évvel ezelőtt Európában egy nagyhatalom ideológiájaként elfogadta, és vallotta az antiszemitizmust és a rasszizmust, ami az emberiség történelmének legszörnyűbb tragédiájához vezetett.

Nem volt elég?

Emlékeztessen a mai nap, a Holokauszt Nemzetközi Emléknap mindnyájunkat arra, hogy nem ért még véget azon küldetésünk, hogy emlékezzünk a Soá-ra, annak áldozataira, és a tanulságokra. Sok kihívással kell még szembenéznünk.

Gyakran elhangzott az, hogy akik nem emlékeznek méltón a múltjukra, és nem tanulnak belőle, arra vannak ítélve, hogy újra átéljék azt…

Állandó kötelességünk, hogy aktívan emlékezzünk a Soá-ra és áldozataira, köztük a 600.000 magyar zsidóra, tanulság-, és intő példaként.

 

[popup][/popup]