Így mondott le Szaniszló a Táncsics-díjról

Írta: hvg.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Szaniszló Ferenc szerint a pusztuló világrend önlelepleződésének megnyivánulása, hogy megkérték őt Táncsics-díja visszaadására. Az Echo TV műsorvezetője hosszú és bonyolult beszédben tett nyilatkozatot arról, hogy legyőzte őt az USA és Izrael. Nyilatkozatát azzal zárta, hogy neki a Táncsics-díj nem kell, lemond róla. Előző este Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter levélben arra kérte az újságírót, hogy adja vissza díját.

1991 óta megszokta már, hogy őt állandóan támadják, nyírják – mondta Szaniszló Ferenc az Echo TV Világpanoráma című műsorának renkdívüli kiadásában, szerda este. “Ez az egész megviselt ugyan, de meg nem tört” – fogalmazott a láthatóan megindultsággal küzdő, nyilatkozatát vélhetően súgógépről olvasó műsorvezető.

Szaniszló arra reagált, hogy Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter megkérte, adja vissza a neki tévedésből adományozott Táncsics-díjat. “Nekem a Táncsics-díj nem kell. Lemondok róla” – mondta Szaniszló beszéde végén.

Az újságíró a műsorban a nemzetközi tiltakozásokra utalva azt mondta: “Elfogadom, ha engem támadnak, de kérdem, ha Brüsszelben, Washingtonban ennyire aggódnak a szólságszabadságért, miért avatkoznak be egy egyszerű kis díj ügyébe? Mitől félnek?”

“Üzenem a washingtoni nagykövetnek: világraszóló győzelem ez az USA számára Szaniszló Ferenc és a Táncsics-díj fölött! (…) Üzenem az izraeli nagykövetnek, győztek az ellenem folytatott hatnapos háborúban” – fogalmazott. Úgy tartja, az egész ügy a pusztuló, aljas világrend megnyilvánulása.

 

Szaniszló  “leleplezte a Kennedy-gyilkosság hátterét”

Szaniszló, aki saját bevallásra szerint leleplezte a Kennedy-gyilkosság, a WTC elleni, szeptember 11-ei támadás, a Diana-gyilkosság, valamint a Jörg Haider-gyilkosság hátterét, úgy gondolja, az “aljas rágalomkampány célja megfélemlíteni azokat, akik leleplezik e rettenetes világrendet”.

Szaniszló meghurcoltatása kapcsán párhuzamot vont önmaga és – mások mellett – Mel Gibson, Szolzsenyicin, Günther Grass, valamint Csurka István között.

Az őt kritizáló Deutsch Tamás nyilatkozatára utalva azt mondta: “Engem nevez a Fidesz képviselője elmebetegnek? Aki jövedelmező állását a nemzeti eszméknek köszönheti?” Deutsch a Facebookon kedden azt írta: “Vonják vissza ennek a Szaniszló nevű elmeháborodott zsebnyilasnak a díját! Lécci, lécci, lécci!”

Szaniszló nyilatkozatában kitért jelölése körülményeire is. Mint mondta, már a szocialista kormány idején is felterjesztette őt a díjra Kósa Csaba és a Magyar Újságírók Közössége (MÚK), akkor azonban – hogy tőle megtagadhassák az elismerést – hat helyett csak öt díjat osztottak ki. 2013-ban ugyanazok ismét felterjesztették. “Illúziónk azért nem voltak. A szűrőbizottságban nem támogatták a jelölésemet, még az ATV Fidesz-ellenes csillaga is több szavazatot kapott, mint én” – mondta. “Egy este felhívtak, és közölték a hírt, hogy megkaptam. Én voltam a leginkább meglepve, mert én a kormányt is bírálni szoktam.” Szaniszló felidézte: “kedves mosollyal, kedves mondattal” adta át neki Balog Zoltán az elismerést.

Balog visszakérte a díjat

Mint arról a hvg.hu is beszámolt, Balog Zoltán kedd este arra kérte Szaniszló Ferencet, hogy adja vissza a neki tévedésből megítélt Táncsics-díjat. Az emberi erőforrások minisztere azt írta: “2013. március 15-e alkalmából Táncsics-díjat adományoztam Önnek a Magyar Újságírók Közössége felterjesztése alapján. Döntésemmel elsősorban azt a munkát szándékoztam elismerni, melyet külpolitikai újságíróként végzett, amikor az egykori szovjet térségből és a balkáni háborúról tudósított”.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]