Húsz túlélő volt a fő vendége az Auschwitzban rendezett megemlékezésnek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Mintegy húsz túlélő volt a fő vendége az Auschwitz-Birkenau egykori náci német haláltábor felszabadításának 79. évfordulója alkalmából szombaton rendezett központi megemlékezésnek.

Megemlékezés Auschwitzban (Fotó: AP/Czarek Sokolowski)

Az Andrzej Duda lengyel elnök tiszteletbeli védnökségével, Malgorzata Kidawa-Blonska lengyel szenátusi elnök és Bartlomiej Sienkiewicz kulturális és örökségvédelmi miniszter részvételével megtartott szombat esti megemlékezésnek színhelye az Auschwitz II-Birkenau egyik, nemrég felújított barakkja felett emelt sátor volt.

A szervezők az “Ember” fogalmat választották az emlékünnepély fő mottójának, amelyet a lágerben a háború idején rajzolt, a sátor színpadjára vetített fogolyportrék jelképeztek.

Piotr Cywinski, az auschwitzi emlékhely igazgatója elmondta: a haláltábort manapság elsősorban szögesdróttal, barakkokkal és őrtornyokkal azonosítjuk. Eközben Auschwitz drámája és jelentése “nem az ereklyékről szól, hanem az emberekről, több mint egymillió emberről, meggyilkoltakról, agyonkínzottakról és túlélőkről” – hangsúlyozta.

Az egyik túlélő, Halina Birenbaum 94 éves lengyel-izraeli író és költő a felszólalásában elmondta: túlélte a második világháborút, majd az Izraelt ért konfliktusokat és az ukrajnai háborút is megélte. Ezekben a konfliktusokban a holokauszt kevés túlélőjének fiai és lányai esnek el – mutatott rá Birenbaum.

Beszédet mondott Yakov Livne izraeli nagykövet is, jelen voltak más országok Lengyelországban akkreditált diplomatái. Az ukrajnai háború kitörése óta – így idén sem – a szervezők nem hívták meg a megemlékezésre Oroszország képviselőit.

A megemlékezés az auschwitz-birkenaui gázkamrák romjainál egy vallási szertartással zárult.

Az eredetileg 1940-ben, lengyel foglyok számára létesített tábort 1945. január 27-én a Vörös Hadsereg I. ukrán frontjának katonái szabadították fel, a harcokban 296 szovjet katona esett el.

Az auschwitzi múzeum szerint a felszabadítás előtt a nácik mintegy 1,1 millió embert gyilkoltak meg Auschwitzban, főként zsidókat, de lengyeleket, romákat, szovjet hadifoglyokat és más nemzetiségűeket is. A szovjet csapatok mintegy hétezer, végsőkig legyengült embert, többségükben nőket és gyerekeket találtak a táborban.

Január 27-ét az ENSZ Közgyűlése 2005-ben a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította. (MTI)

[popup][/popup]