Holokausztfotókon látható ismeretlen arcokat azonosíthatnak mesterséges intelligenciával

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A Google munkatársa által alkalmazott mesterséges intelligencia segítségével 2. világháborús fotókon látható ismeretlen arcokat azonosíthatnak.

Kép az Auschwitz Albumból: zsidó áldozatok várakoznak a gázkamrába küldés előtt (Jad Vasem)

Amikor Daniel Patt 2016-ban Varsóban a Lengyel Zsidóság Történetének Múzeumában (POLIN) járt, az volt az érzése, hogy a falakon látható, Holokausztot – áldozatokat és túlélőket – bemutató képek között akár saját rokonait is felfedezheti. A Google ma 40 éves szoftvermérnöke számára az élmény olyan kihívást jelentett, hogy megtervezte „A számoktól a nevekig” arcfelismerő platformot.

A From Numbers to Names (N2N), a mesterséges intelligenciát (MI) alkalmazó program lehetővé teszi a háború előtti Európából és a Holokauszt idejéből származó képek elérhetőségét a ma élők számára, és segítséget nyújt az áldozatok azonosításához.

A 40 éves Patt személyében is érintett: négy nagyszülője közül három lengyelországi Holokauszt túlélő. 91 éves nagyanyjának próbál segíteni, aki az áldozatul esett családtagok kutatását fontosnak tartja. 9 éves volt, amikor apjával és testvéreivel Zamość városából kelet felé menekültek, anyját hátrahagyva. Ő – a dédnagymama – valamint az őt menteni igyekvő bátyja elpusztultak a Holokausztban.

A család túlélői a háború után kivándoroltak és New Yorkban telepedtek le.

A könnyen kezelhető N2N program a rendelkezésre álló adatbázisból pl. az USA Holokauszt Emlékmúzeumának (USHMM) anyagából a 10 leginkább hasonló képet választja ki összehasonlításra.

Patt szabadidejében vágott bele a munkába és saját forrásból fejlesztett, mára azonban mérnökök, adattudósok és kutatók dolgoznak a program tökéletesítésén. Számos túlélő és leszármazott sikerrel találta meg rokonát az archív képeken.

A The Times of Israel a Holokauszt túlélők napja alkalmából készített interjút Patt-tal, aki elmondta a projekt eredetét és célját, többek között azt, hogy a Holokausztoktatásnak is szeretnének segítséget nyújtani.

Bizonyos eredményeket a USHMM honlapján tettek közzé. Eddig félmillió képet vizsgáltak, amelyek 2 millió arcot kínáltak azonosításra. Most további 700 ezret vizsgálnak. Más online csatornák és szervezetek, pl. a 3GNY is alkalmazzák a programot.

Patt elmagyarázta a N2N alkalmazását. A felhasználó a megnyitás után a “select an image” parancsra klikkel, majd saját állományából behívja a saját fotót (lehetőleg 1960 előttit) majd a “search” utasítással a sokmilliós fotó és videó adatbázisból a 10 leginkább hasonló képet. A MI alapú szoftver nem hoz döntést a hasonlóságról, azt a felhasználóra bízza. Az arcok azonosítását és hasonlósági pontozását végzi a program. Saját kutatás is végezhető a numberstonames.org weboldalon.

Az adatbázis szélesítése céljából megkezdték a Steven Spielberg Film és Videóarchívum anyagainak feldolgozását. Felkészült diákok és kutatók közvetlenül a platformon írhatnak megjegyzéseket és végezhetnek azonosítást.

A legnagyobb kihívás az időfaktor: a kapcsolatok száma egyre nő, viszont napról napra kevesebb a túlélő.

 A Times Of Israel cikke nyomán Bassa László

[popup][/popup]