Holokausztáldozatok hamvait állították ki Berlinben, majd bocsánatot kértek érte

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Bocsánatot kértek német aktivisták, amiért holokauszt áldozatok hamvait állították ki Berlinben, írja a CNN.

Holokauszt-áldozatok hamvait állították ki?

A német aktivisták a Reichstag elé állították fel az urnát – szemlézte a hírt az Index.hu, ami állítólag a holokauszt áldozatainak maradványait tartalmazta. A Zentrum for Politische Schönheit (Központ a politikai szépségért) azt nyilatkozta, a szélsőjobboldal szélsőségeit akarták hétfői akciójukkal kihangsúlyozni. Az átlátszó urnát azóta fekete szalaggal körberagasztották és nem láthatóvá tették.

A ZPS állítása szerint az urna tartalmát a németországi náci táborok és a nácik által elfoglalt Lengyelország közelében lévő területek gátjaiban, folyóiban és mezőin fedezték fel.

Az urna kiállítása után nem sokkal erős kritikák érték őket a vallási vezetőktől és emlékhelyi szervezőktől.

A ZPS saját oldalán reagált a kritikákra, először azt kérdezték, hogy mégis akkor hova kellett volna kiállítaniuk a maradványokat. Ironikusan feltették azt a kérdést is, hogy: “Talán oda kéne visszatenni őket, ahol találtuk?”

Végül belátták, hogy hibát követtek el és megírták azt is, hogy felfüggesztik az oszlop láthatóságát, és egyáltalán nem állt szándékukban megsérteni a halottak leszármazottjainak vallási vagy más érzéseit. Végül őszintén bocsánatot kértek, különösen a zsidó intézményektől és emberektől, hozzátéve, hogy kaptak pozitív visszajelzéseket is rokonoktól, akik üdvözítették az akció üzenetét.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]