Holokauszt Emlékünnepség Kassán

Írta: foruminst.sk - Rovat: Hírek - lapszemle

A somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet rendezésében, a kassai Állami Tudományos Könyvtár, illetve Magyarország pozsonyi nagykövetségének közreműködésével a Magyar Holokauszt Emlékév programjának részeként 2014. május 21–22-én került sor Kassán a Holokauszt Dél-Szlovákiában című ünnepi megemlékezésre.

Kassa_holokausztemlékévMájus 21-én, szerdán 16.00 órai kezdettel került sor az Állami Tudományos Könyvtár Fő utcai homlokzatán elhelyezett emléktábla leleplezésére, amely a magyar Holokauszt Kassán keresztül Auschwitzba hurcolt 401 439 áldozatának és a deportálást dokumentáló Vrancsík Istvánnak és Gaskó Miklósnak állít emléket. Az emléktáblánál Renáta Lenártová, Kassa város főpolgármester-helyettese, Haraszti György, a budapesti Holokauszt Emlékközpont megbízott igazgatója és Egon Gál, pozsonyi filozófus mondtak beszédet.

Az ünnepség után kezdődött Gaskó Miklós: A bunker felett, Egy kassai ügyvéd visszaemlékezései című magyar, szlovák, angol nyelvű könyvének bemutatója a Tudományos Könyvtár épületében. A naplószerű könyv emberi hangon, rövid villanások formájában meséli el a zsidóüldözést, ahogyan az egyszerű emberek látták, megélték és segíteni próbálták embertársaikat. A Szlovák Ügyvédi Kamara kiadásában megjelentetett kiadványt Peter Kerecman, az ügyvédi kamara történeti szekciójának elnöke, Szita Szabolcs, a Nyugat-Magyarországi Egyetem professzora és Lang Tamás, az ORZSE oktatója mutatta be.

Az első nap programjának zárásaként Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete adott ünnepi fogadást a Thália Színházban.

Május 22-én reggel kezdődött A Holokauszt Dél-Szlovákiában című nemzetközi tudományos konferencia a kassai Állami Tudományos Könyvtár képzési központjában. A konferencia fő célja az 1938-as első bécsi döntéssel a Magyar Királysághoz visszacsatolt területeken élő zsidóság sorsának bemutatása volt.

A rendezvényt Ján Gašpar, a Tudományos Könyvtár igazgatója és Lampl Zsuzsanna, a Fórum Kisebbségkutató Intézet Szociológiai és demográfiai részlegének igazgatója nyitotta meg.

A programban tíz előadás hangzott el, amelyek bemutatták a deportálás történéseit, illetve az egyes zsidóközösségek sorsát, az akkori közhangulatot, politkai viszonyokat. Intézetünk munkatársai közül L. Juhász Ilona A holokauszt áldozatainak emlékjelei Szlovákiában, Simon Attila pedig Kettős szorításban. A dél-szlovákiai zsidóság útja Trianontól Auschwitzig címmel tartott előadást. A konferenciát élénk és konstruktív vita zárta.

A rendezvényt, amely következetesen két nyelven (magyarul és szlovákul) zajlott, nagy érdeklődés kísérte, és a jelenlévők pozitívan nyilatkoztak a megemlékezésről.

 

Támogatta a Miniszterelnökség, Civil Alap 2014, Magyarország.

Realizované s finančnou podporou Úradu vlády Slovenskej republiky – program „Kultúra národnostných menšín 2014“.

Címkék:Holokauszt emlékév

[popup][/popup]