Holokauszt Emlékév: A Nyíregyházi Zsidó Hitközség is lemond a támogatásról

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Más közösségek bejelentése után 5-én a Nyíregyházi Zsidó Hitközség is lemondott a Civil Alaptól elnyert támogatásról.

“A Nyíregyházi Zsidó Hitközség – a tagság túlélőinek teljes egyetértésével – ezennel lemond a Civil Pályázaton nyert nyolcmillió Ft-ról. Nem kíván részt vállalni abban az arcpirító történelemhamisításban, ami a Józsefvárosi emlékhely koncepciójában, Szakály Sándor megfogalmazásában és a tervezett megszállási emlékmű mondanivalójában testesül meg.

A magyarországi zsidó áldozatok egy kollektívnek kikiáltott, kreált bűn miatt váltak mártírokká. A jelenlegi történelemhamisítási kísérlet vélt kollektív felelősséget akar hárítani a „megszállókra”.

Az elnyert összeget valóban méltó módon szerettük volna felhasználni, de hisszük, hogy a visszautasítás, ha csekély mértékben is, kifejezi a kollektív bűnösség fogalmának elutasítását. Őszintén reméljük, ezzel méltó módon emlékezünk áldozatainkra.

Remélhetőleg eljön az idő, amikor az események valós kibeszélése járul hozzá a feldolgozáshoz. Lépésünkkel azon túl, hogy tiltakozásunknak adunk kifejezést, szolidárisak kívánunk lenni az előttünk ugyanilyen lépést tevő (és remélhetőleg utánunk hasonlóképpen cselekvő) hittestvéreinkkel.” – áll közleményükben.

[popup][/popup]