Emlékév: A ZSIKK és a Dohány körzet is visszautasítja az állami támogatást

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Frankel Leó úti Zsinagóga Alapítványa után két másik közösség is visszaadja az emlékévre kapott támogatást.

A ZSIKK közlemény

A Zsidó Nyári Fesztivál szervezője, a Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központ tájékoztatja a Mazsihisz vezetőségét, hogy a jelenlegi, felháborító helyzetre való tekintettel a civil pályázaton elnyert teljes összeget 24 millió forintot visszautasítjuk, és a jelenlegi kormány által szervezett Holokauszt emlékéven nem kívánunk részt venni.

Úgy érezzük, hogy felháborodásunk nem kíván magyarázatot, hiszen a véleményünket ma minden igaz, saját önös érdekein felül emelkedő, vallásától független, igaz embernek osztania kell.

Nem kérünk a náci emlékművekből, nem kérünk a történelemhamisításból és nem kérünk a halottaink meggyalázásából. Nem kérünk ebből a politikai drámából, melynek áldozatává válhatnak őseink emlékei, és gyermekeink jövője. Nem csak az a bűnös, aki elvárja, hanem az is, aki megvalósítja!

A Dohány utcai Zsinagógáért közleménye

A Dohány utcai Zsinagógáért Alapítvány a Magyar Holokauszt 2014 Emlékévre kiírt Civil Pályázati Alapból 20 millió forintot nyert a Dohány utcai zsinagóga és a Hősök temploma között elhelyezkedő temetőkert rendbehozatalára, ahol 2500 gettóban elpusztult zsidó hittestvérünk nyugszik.

Az Alapítvány úgy döntött, hogy a kialakult helyzetben a megítélt támogatást nem fogadja el, illetve azt visszautasítja. A temetőkert rendbehozatalának megvalósításáról az Alapítvány nem mond le, azt más forrásból biztosítva kívánják megvalósítani.

[popup][/popup]