Holland polgármesterek nyílt levele az antiszemitizmus ellen

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Hírek - lapszemle

Több mint háromszáz holland település polgármestere nyílt levelet tett közzé pénteken az antiszemitizmus közelmúltbeli megerősödése ellen – írta az NlTimes hírportál.

Képünk illusztráció

“Továbbra is lépjünk fel a diszkrimináció és a rasszizmus minden formája ellen” – hangsúlyozták a városvezetők.

Felhívásuk szerint az antiszemitizmus “a rasszizmus egyik ősi formája, amely, ha nem tesznek ellene semmit, generációról generációra átadódik”. A polgármesterek felhívták a figyelmet arra, hogy az antiszemitizmus a holokauszt ellenére a második világháború után és azóta sem szűnt meg, és hogy a zsidóellenes incidensek száma különösen megnőtt azóta, hogy Izrael a Hamász tavaly október 7-i terrortámadásának megtorlásaként hadműveletet indított a palesztin iszlamista szervezet ellen.

A hollandiai zsidó közösség számos tagja számol be arról szerte az országban, hogy megfélemlítik vagy agresszió éri az interneten, az utcán, az iskolákban, az egyetemeken, a sportklubokban – emelik ki a levél aláírói.

A polgármesterek szerint megdöbbentő volt a Hamász izraeli települések elleni terrortámadása, de borzasztó az izraeli hadsereg gázai hadművelete civil áldozatainak “gigantikus száma” is.

Az izraeli kormányt bírálni nem antiszemitizmus, az viszont igen, ha (bárhol élő) zsidó embereket tesznek felelőssé az izraeli kormány tetteiért csak azért, mert zsidók. A zsidó emberek megfélemlítése, bántalmazása vagy fizikai megtámadása antiszemita cselekedetnek minősül, és büntetendő” – áll a levélben.

A településvezetők arra kérik a holland társadalom tagjait, hogy “ne használjanak olyan szavakat, amelyek másokat bántanak vagy megfélemlítenek, kerüljék a holokauszttal vagy a nácizmussal való helytelen összehasonlításokat, mert az nagyon fájdalmas a túlélők számára”.

Hollandiának 342 önkormányzata van, egyelőre nem világos, hogy ebből 13-nak a polgármestere miért nem adta a nevét a levélhez. A 329 polgármester mellett a települések nagytekintélyű polgárai is aláírták a levelet.

MTI

[popup][/popup]